Vlaanderen wil snel Hedwigepolder deels danwel geheel onder water

De Vlaamse regering wil snel weten of de Tweede Kamer het plan steunt om de Hedwigepolder deels onder water te zetten. Gebeurt dat niet, dan zal zij Nederland aan zijn eerdere afspraken over de Zeeuwse polder houden. Dat betekent dat het gebied helemaal onder water gaat. De Vlaamse minister-president Kris Peeters heeft dat deze week aan het kabinet laten weten, zei staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) woensdag in de Tweede Kamer.

Redactie
De betwiste Zeeuwse Hedwigepolder Beeld anp
De betwiste Zeeuwse HedwigepolderBeeld anp

Bleker wil de polder voor een derde onder water zetten. Maar in de Kamer krijgt hij hiervoor onvoldoende steun. Sommige fracties willen een volledige ontpoldering, zoals aanvankelijk aan Vlaanderen beloofd, maar ook hiervoor is geen meerderheid.

In 2005 sloot Nederland met Vlaanderen een akkoord over de uitdieping van de Westerschelde. Die maatregel was nodig om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken. Als natuurcompensatie zou Nederland de Hedwigepolder ontpolderen. Maar het kabinet-Rutte kwam op dat laatste terug. Bleker legde vorige maand zijn alternatieve voorstel op tafel. Hij heeft hiervoor in beginsel steun van de Europese Commissie, die erop toeziet dat Nederland de natuurschade compenseert. Maar in de Kamer steunt alleen het CDA zijn plan onder voorwaarden.

Bleker zei woensdag dat ook de Vlaamse regering bereid is over zijn alternatief van een gedeeltelijke ontpoldering te praten, maar ze wil wel snel duidelijkheid. 'Vlaanderen is nu 7 jaar coulant geweest. Het is niet om Europa, maar Vlaanderen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden