Vlaanderen stopt procedure rond Hedwigepolder

Vlaanderen heeft de geschillenprocedure over het onder water zetten van de Hedwigepolder stopgezet. Dat heeft de Vlaamse minister Ben Weyts van Mobiliteit en Openbare Werken vandaag gezegd tijdens een bijeenkomst met zijn Nederlandse ambtgenoot Melanie Schultz van Haegen. Een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu bevestigde de woorden van Weyts.

Bewerkt door redactie
De Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen Beeld ANP
De Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-VlaanderenBeeld ANP

Vlaanderen begon de procedure in mei 2012. Volgens een verdrag uit 2005 zou Nederland de Hedwigepolder onder water zetten als compensatie voor de uitdieping van de Westerschelde. Het geduld van Vlaanderen was in 2012 op, waarna de Vlaamse regering een procedure startte om Nederland alsnog te dwingen de polder onder water te zetten. Inmiddels is daar groen licht voor gegeven.

Minister Schultz van Haegen reageerde vandaag verheugd op het besluit van de Vlamingen. Ze had enkele maanden geleden het onderwerp al ter sprake gebracht tijdens een eerdere ontmoeting met Weyts. De bewindsman zei vandaag: 'Het is tijd om de geschillen achter ons te laten, 2,5 jaar na de start van de procedure."

Zeesluis Terneuzen
De twee ministers tekenden donderdag het verdrag tussen Nederland en Vlaanderen voor de aanleg van een nieuwe zeesluis Terneuzen. De nog te bouwen sluis moet de toegang tot de havens van Gent en van Terneuzen een vlotte doortocht van binnenvaartschepen tussen Nederland, België en Frankrijk bevorderen.

De bouw van de sluis moet in 2021 gereed zijn. De kosten worden geraamd op 920 miljoen euro. Nederland betaalt 155 miljoen euro, Vlaanderen draagt de overige kosten. Het huidige sluizencomplex is verouderd.

Minister van Verkeer en Waterstaat Melanie Schultz van Haegen en de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts onthullen de plannen voor de bouw van de nieuwe zeesluis. Beeld ANP
Minister van Verkeer en Waterstaat Melanie Schultz van Haegen en de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts onthullen de plannen voor de bouw van de nieuwe zeesluis.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden