Update

Vlaanderen sleept Nederland voor de rechter om Hedwige

De Vlaamse regering start een geschillenprocedure tegen Nederland, vanwege de situatie rond de Zeeuwse Hedwigepolder. Vandaag stemde de Tweede Kamer tegen het kabinetsplan om de polder voor een derde te ontpolderen.

Redactie
Hedwigepolder op archiefbeeld. Beeld ANP
Hedwigepolder op archiefbeeld.Beeld ANP

Dat meldde het Belgische persbureau Belga vandaag. De Tweede Kamer stemde vanmiddag tegen het kabinetsplan om de polder voor een derde te ontpolderen. Staatssecretaris Bleker kwam onlangs met een compromisplan om de Hedwigepolder voor een derde onder water te zetten als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. De Europese Commissie kan leven met dat plan. Vandaag stemde de Tweede Kamer evenwel voor moties tegen dit plan.

Arbitrage
Vlaanderen had eerder aangekondigd desnoods via arbitrage af te dwingen dat Nederland zich houdt aan de gemaakte afspraken voor het herstel van de natuurschade die ontstaat door het verdiepen van de Westerschelde. Daarin is in 2005 opgenomen dat de Hedwigepolder helemaal onder water zou gaan.

Kris Peeters, de Vlaamse minister-president, liet het kabinet onlangs al weten dat hij Nederland aan eerdere afspraken over de polder zou houden als de Kamer Blekers alternatief niet zou steunen. Dat zou volgens Bleker betekenen dat de polder onder helemaal onder water gaat. Peeters stelt nu dat het geduld met Nederland op is, zo tekende Belga op. 'We hebben veel geduld en begrip voor Nederland gehad.'

Bleker probeerde dat met de ontpoldering van een derde deel te voorkomen, maar blijkt nu onvoldoende steun voor. In een reactie op de stemming liet Bleker vanmiddag weten dat de ontstane situatie vrijdag in het kabinet wordt besproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden