Vlaanderen is weer van ons

In het buitenland neemt men het ons kwalijk dat we Vlaanderen weer bij Nederland hebben gevoegd. Hoe naïef. In de eerste plaats zegt men in Vlaanderen zelf dat men bij Nederland hoort, men spreekt er ook Nederlands. De haven van Antwerpen heeft nauwe banden met de haven van Rotterdam.

Het valt daarom in Mark Rutte te prijzen dat de Flaminganten zich vanaf heden weer Nederlanders kunnen noemen en dat hij ze een Nederlands paspoort heeft geschonken. En dit allemaal zonder noemenswaardige strijd. Er waren wat Walen die verontwaardigd waren, en dat is begrijpelijk, maar ook de Walen beseffen heel goed welke historische betekenis Vlaanderen voor ons heeft. De Flaminganten en de Nederlanders zijn een broedervolk. En wie de juichende massa's (met tulpen) in Vlaanderen heeft gezien, kan toch moeilijk spreken van een agressieve bezetting.

Hoewel Mark Rutte er herhaaldelijk op heeft gewezen dat hij geen plannen heeft om België verder te annexeren, wordt hieraan getwijfeld.
In de Tweede Kamer zei Rutte: 'Amerika is destijds zomaar Irak binnengevallen om daar democratie te brengen: wij hebben toen de Amerikanen gesteund. Rusland heeft de Krim geannexeerd: we hebben ze geen strobreed in de weg gelegd. Kijk eens wat Duitsland de afgelopen honderd jaar met de grenzen van Polen heeft gedaan: je hoorde er niemand over. De Vlamingen hebben sinds 1830 met de schande moeten leven dat ze niet meer bij ons hoorden. Aan die onrechtvaardigheid is nu een einde gemaakt.'

De Franse president Hollande heeft furieus ge­rea­geerd en heeft een leger van 10.000 man aan de Frans-Belgische grens samengetrokken.
Amerika heeft, bij wijze van sanctie, de banktegoeden van gefortuneerde Nederlanders bevroren en eist van Rutte volledige terugtrekking van de Nederlandse troepen.

Rutte heeft daarop nogmaals geantwoord dat de annexatie totaal legaal is en niet in de laatste plaats omdat gehoor is gegeven aan de wens van het volk van Vlaanderen. 'Nederland is lange tijd in de wereld vernederd. Wij werden weggezet als een provincie van Denemarken of Duitsland. Nu hebben wij weer onze nationale trots terug. Wij hebben weer herenigd wat op gewelddadige wijze was verbroken!' aldus Rutte.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zal morgen in Madrid spreken met minister Frans Timmermans.

 
Wij hebben herenigd wat op gewelddadige wijze was verbroken
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.