Vlaamse bisschop pleit voor meer ruimte homo's en gescheidenen

Bisschop Johan Bonny van Antwerpen heeft in België opzien gebaard met een pleidooi voor meer ruimte voor homoseksuelen, gescheiden mensen en ongehuwd samenwonenden in de Rooms-Katholieke Kerk. Bonny pleitte daarvoor in een brief aan het Vaticaan.

Redactie
Bisschop Johan Bonny van Antwerpen. Beeld BELGA
Bisschop Johan Bonny van Antwerpen.Beeld BELGA

De 59-jarige bisschop zegt een debat binnen de kerk te willen openen. Volgende maand wordt in Rome een bisschoppensynode over huwelijk en gezin gehouden. Daar zal onder meer worden gesproken over het verbod voor gescheiden mensen om te communie te gaan, het verbod voor homoseksuelen om seksueel actief te zijn en het uit 1968 daterende verbod van kunstmatige voorbehoedmiddelen.

Bonny zegt dat hij zijn brief heeft geschreven in navolging van andere bisschoppen en katholieke organisaties. Het is niet zijn doel om in het nieuws te komen. 'Het gaat hier om mijn verantwoordelijkheid ten opzichte van mensen die ik elke dag ontmoet', zegt hij.

Sinds zijn aantreden in maart vorig jaar heeft paus Franciscus uitspraken gedaan die wijzen op een coulantere houding van de kerk tegenover mensen die niet precies de kerkelijke leer volgen. 'De kerk moet vermijden dat verboden gaan overheersen. Zij moet een uitnodigender kerk zijn waar priesters begripvolle pastores zijn en geen koude, dogmatische bureaucraten', zei hij een jaar geleden in een interview.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden