Plus

'Vitamine C is levensreddend'

Een flinke dosis vitamine C na een hartstilstand kan per jaar honderden levens redden, denken onderzoekers van het VUmc in Amsterdam. Ze gaan dit testen bij 270 patiënten in zeven ziekenhuizen.

Francine Wildenborg
null Beeld anp
Beeld anp

Jaarlijks belanden ruim 3000 mensen in het ziekenhuis na een hartstilstand, de helft overlijdt na reanimatie alsnog. Zo snel mogelijk een grote hoeveelheid vitamine C toedienen, zou dat aantal drastisch kunnen verlagen, legt onderzoeker Angelique Spoelstra van de afdeling intensive care in het VUmc uit.

Vitamine C kan levens redden?
"Daar hebben we sterke aanwijzingen voor. Het gaat hier niet om tabletjes van de drogist, maar om een infuus waarmee we tot 10 gram per dag toedienen. Te veel vitamine C plas je weer uit als je het in pilvorm slikt, maar als het direct in de ader binnenkomt, blijft het grotendeels in je systeem zitten."

En wat doet het daar?
"Het beperkt de schade aan je organen. Want niet alleen de hartstilstand zelf richt schade aan. Dat proces gaat verder als de bloedsomloop weer op gang komt. Je krijgt dan een explosie van 'zuurstofradicalen', ­moleculen die de organen verder ­beschadigen en dan kan een patiënt alsnog overlijden. Vitamine C kan de aanmaak ervan beperken."

En na een herseninfarct: ook aan de vitamine C?
"Vitamine C is potentieel een redmiddel voor alle patiënten bij wie de bloedsomloop heeft stilgelegen, dus ook na een herseninfarct, maar dat onderzoeken we nu niet. We weten wel dat vitamine C ook bij bloedvergiftiging orgaanschade beperkt. Bij kanker bestond ook die hoop, maar dat blijkt niet het geval."

Kan zoveel vitamine C geen kwaad?
"Nee, dat kan geen kwaad, weten we uit verschillende onderzoeken. Het is volledig veilig, ook voor zeer kwetsbare patiënten na een reanimatie."

Angelique ­Spoelstra is onderzoeker op de afdeling intensive care van het VUmc. Beeld -
Angelique ­Spoelstra is onderzoeker op de afdeling intensive care van het VUmc.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden