PlusNet Open

Viswinkel Zeeduivel

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Zeeduivel.

Tom Grosfeld
Nijland en zijn verloofde Kimberly Heeren zijn rasechte Amsterdammers en willen de gezelligheid van vroeger terugbrengen in hun viswinkel in West Beeld Jesper Boot
Nijland en zijn verloofde Kimberly Heeren zijn rasechte Amsterdammers en willen de gezelligheid van vroeger terugbrengen in hun viswinkel in WestBeeld Jesper Boot

David Nijland (28) zag ooit de robuuste kop van een zeeduivel en schrok zich een ongeluk. Mocht hij ooit zo'n vis in de Noordzee tegenkomen, dan zou hij een blokje om zwemmen. Na jaren van aanhoudende fascinatie voor de zeeduivel besloot hij zijn viswinkel ernaar te vernoemen. "Een brute vis, een brute naam."

Betaalbaar
Nijland en zijn verloofde Kimberly Heeren (26) zijn rasechte Amsterdammers en willen de gezelligheid van vroeger terugbrengen in hun viswinkel in West. Door een praatje te maken met de buurtbewoners en ze het ­gevoel te geven dat ze welkom zijn in de winkel. "Ik ben geen zakenman. Sfeer staat centraal, dan volgt de rest vanzelf," zegt Nijland.

Het idee achter Zeeduivel is verse vis die voor iedereen betaalbaar is. "Ik sta hier niet om kilo's vis voor toeristen te bereiden, maar om buurtbewoners te laten genieten van vis van kwaliteit."

Haring
Klanten kunnen bijvoorbeeld haring (€2,80), gevulde eitjes met krab en rivierkreeft (€4), kibbeling (€3,90) of een huisgemaakte ­garnalenbitterbal (€1,80) bestellen.

De afgelopen zeven jaar werkte ­Nijland in viswinkels in de stad om het vak te leren. Dat begon met een week lang elke nacht haring snijden in Katwijk. Nu verwezenlijkt hij zijn droom door een eigen viswinkel te openen.

De rolverdeling? Nijland ­bereidt de vis, zijn verloofde richt de winkel in, ontvangt klanten en ­onderhoudt contact met de buurt. "En ik ga haar natuurlijk ook leren hoe ze haring moet snijden."

Alle nieuwe hotspots van Amsterdam

Tips? open@parool.nl

Zeeduivel

Jan Pieter Heijestraat 84
020 774 0126
http://zee-duivel.nl/

Moeilijk kiezen bij Zeeduivel. Beeld Jesper Boot
Moeilijk kiezen bij Zeeduivel.Beeld Jesper Boot

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden