Plus

Vissers demonstreren: 'We moeten voortdurend knokken om te overleven'

Het moet eeuwen geleden zijn dat in Amsterdam een vrouw op de kade heeft staan wachten op de terugkeer van de vissers, maar zaterdagochtend was het weer zover.

Patrick Meershoek
Vijftien schepen afkomstig uit Urk, Den Helder, Texel en Goedereede varen op het IJ. Beeld anp
Vijftien schepen afkomstig uit Urk, Den Helder, Texel en Goedereede varen op het IJ.Beeld anp

De Kniertje van dienst was Annie Schreijer-Pierik, de europarlementariër die zich in Brussel onvermoeibaar inzet voor de belangen van de Nederlandse boer en visser, en nu even in eigen land was om, omringd door cameraploegen en fotografen, een groep van enkele honderden boze en bezorgde beroepsvissers een hart onder de riem te steken.

De indrukwekkende vloot die het IJ kwam opstomen, bestond uit vijftien schepen die afkomstig waren uit Urk, Den Helder, Texel en Goedereede. Een andere groep demonstranten was per touringcar naar Amsterdam gekomen. Waarom de hoofdstad was uitgekozen als podium voor het protest bleef de hele dag onduidelijk.

Annie Schreijer-Pierik zei in haar toespraak op het plein voor het Centraal Station dat in Amsterdam de politieke partijen aan de macht zijn die "ervoor kunnen zorgen dat de visser visser blijft".

Rookpotten
De komst naar de hoofdstad verzekerde de demonstranten in elk geval van veel aandacht, zeker toen de meegenomen rookpotten de Dam in een oranje mist hulden.

Daar werden ook twee kratten vis omgekieperd en met rode kleurstof overgoten: precies wat de inspectie doet met de ondermaatse vis die de vissers tegenwoordig niet meer terug in zee mogen gooien, maar aan land moeten brengen. "Geef babyvisjes een kans," stond op meegevoerde spandoeken gedrukt in een poging ook de dierenvrienden voor de zaak te winnen.

Duidelijk is dat de Nederlandse vissers veel voor hun kiezen krijgen. Op weg van IJmuiden naar Amsterdam had schipper Jan de Boer van de UK 33 verteld over de zorgen van de moderne visserman. Meer dan dertig jaar staat hij aan het roer, maar de echte vrijheid van vroeger kent hij alleen uit de verhalen van zijn vader. "Zolang ik dit werk doe, zijn er steeds nieuwe regels en maatregelen op ons afgekomen. Het is elke keer iets nieuws, en goed is het nooit. We moeten voortdurend knokken om te overleven."

Kratten met ondermaatse vis wordt met rode vloeistof ongeschikt gemaakt voor consumptie. Beeld Patrick Meershoek
Kratten met ondermaatse vis wordt met rode vloeistof ongeschikt gemaakt voor consumptie.Beeld Patrick Meershoek

De aanlandplicht voor de ondermaatse vis is vervelend, maar een veel groter probleem is het Europese verbod op de pulskorvisserij, waarbij platvis wordt gevangen met behulp van stroomstootjes. Ook De Boer heeft vier jaar geleden voor vier ton zo'n installatie aangeschaft. "Als het verbod echt doorgaat is dat voor ons einde oefening. Zeer ten onrechte, want de pulsvisserij is echt veel beter voor het milieu dan de vroegere methode met de korboom die over de bodem sleepte. Maar de lobby van de Franse vissers in Brussel was een groot succes."

Windmolenpark
Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, kregen de visserij-organisaties enkele weken geleden ook nog een plan voor een windmolenpark op zee onder ogen, en dat bleek precies te liggen in het paaigebied van de platvis. De Boer: "Wij maken ons grote zorgen over de gevolgen voor de vis. De windmolens veroorzaken trillingen op de bodem? Hoe zal de paaiende vis daar op reageren? Om de strandgasten een genoegen te doen, wordt het park buiten de twaalfmijlszone aangelegd. Maar daar liggen onze visgronden, al meer dan zeventig jaar."

Op de Dam spreekt namens het actiecomité Eendracht maakt kracht voorzitter Job Schot honderden vissers met hun vrouwen en kinderen en een groep verbaasde toeristen toe. "De visserman is een bedreigde diersoort aan het worden. Als het zo doorgaat betekent dat het einde van de visserij."

Jan de Boer had op het IJ al gezegd dat de vissers graag goed willen verdienen, maar dat hij niet alleen daarvoor naar Amsterdam vaart. "Ik heb deze boot van mijn vader overgenomen. Er zit na al die jaren ook heel veel emotie in dit schip."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden