Visie voor aantrekkelijker maar minder toeristisch gebied bij Dam

Het cluster Damstraat, bestaande uit de toeristische Damstraat, Pijlsteeg, Oude Doelenstraat en de Oude en Nieuwe Hoogstraat moet aantrekkelijker en 'minder kwestbaar' worden. De gemeente heeft een visie vastgesteld voor de aanpak van de straten in het zogenaamde 1012-gebied.

Nog niet opgehaald vuilnis in de Damstraat. Archieffoto. Beeld ANP

De Damstraat is een zijstraat van de Dam. Het is de bedoeling dat de straat zich minder op toeristen gaat richten en dat er minder functies komen die elders in de stad al oververtegenwoordigd zijn. Volgens de visie ligt de focus op kwaliteit en diversiteit in de straat, met veel verschillende horecazaken en winkels. Het project 'Wonen boven winkels' moet ervoor zorgen dat ruimte boven winkels beter wordt benut.

De gemeente wil met de totale straatgerichte aanpak in het postcodegebied 1012 - in het centrum, rond de Wallen - zorgen dat er minder criminaliteit is en dat er meer hoogwaardige functies komen. Bij het plan hoort ook dat er minder raamprostitutie plaatsvindt en dat het aantal coffeeshops afneemt.

Een opgeruimd straat- en gevelbeeld is een belangrijk speerpunt, zo is in de visie te lezen. Zo is het de bedoeling dat (zwerf)afval efficiënt wordt opgeruimd. Ook moet er meer worden gedaan om de buurt aantrekkelijker te maken, door bijvoorbeeld kerstverlichting en het plaatsen van bloembakken en incidentele versieringen bij evenementen.

Op de lange termijn gaan stadsdeel Centrum en de straatmanager van het gebied actief op zoek naar nieuwe ondernemers. Zij moeten bovendien met coffeeshopbazen in gesprek gaan over de toekomstige invulling van de coffeeshops. Het stadsdeel bespreekt met de UvA ook de toekomstige en tijdelijke invulling van het Oost-Indisch huis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden