Vishandel Mop krijgt na 35 jaar een nieuwe eigenaar

Volendammer Vishandel Mop in De Baarsjes krijgt na 35 jaar een nieuwe eigenaar. 'We zijn waarschijnlijk de oudste Volendammer viszaak in Amsterdam.'

Kees Kwakman helpt een klant op weg in Vishandel Mop in De Baarsjes, een van de oudste van de stad Beeld Jean-Pierre Jans
Kees Kwakman helpt een klant op weg in Vishandel Mop in De Baarsjes, een van de oudste van de stadBeeld Jean-Pierre Jans

'Heb je er één met haring? Bij mij thuis zijn ze allemaal gek op haring." Een jonge moeder tuurt peinzend in het grote boek met visschotels bij vishandel Mop aan de Jan Evertsenstraat. Geduldig wijst eigenaar Kees Kwakman (67) een paar schotels aan. "We kunnen er ook gewoon wat haring bij doen, hoor."

Het is de laatste keer dat Kwakman de kerstdrukte in zijn winkel meemaakt. Vanaf januari hangt hij, zoals zijn zoon het zegt, zijn fileermes en visschort aan de wilgen. "Ik ben al 54 jaar visboer. Tel maar na."

Sinds 1931
Hij bakt wat kibbeling op terwijl hij vertelt over Vishandel Mop, vernoemd naar zijn eigen betovergrootvader Moppie. Drie eigenaren zijn er geweest sinds de oprichting in 1931. Allemaal familie. Maar nu hij zelf met pensioen gaat komt er een nieuwe eigenaar. "Het is niet meer zoals vroeger. Mijn zoons hebben al een andere carrière."

Een beetje pijn doet het wel. Met Volendamse familietrots wijst hij op een raam van glas-in-lood dat in de winkel hangt. Er staat een vissersboot in de golven op, met daaronder de datum van oprichting van de winkel: 11 mei 1931. "Generaties Volendammers hebben hier gewerkt. We hebben vis in ons bloed."

De vishandel kwam naar Amsterdam, naar De Baarsjes om precies te zijn, in een tijd dat volgens Kwakman "Volendammers nog de allochtonen waren. Als arme visventers stonden we op straat." Hij lacht. "En dat is ook allemaal goed gekomen. Inmiddels komen wekelijks meer dan zeventig nationaliteiten in de winkel."

Probleemwijk
Het gaat volgens Kwakman steeds beter met de wijk, die een kleine tien jaar geleden nog de status van probleemwijk had. "Maar op de nare dingen blik ik ook liever niet terug," zegt hij. "Als ik over politiek ga praten, ben ik nog wel even bezig."

Arina Kemper (47) is één van de trouwste werknemers. Zeventien jaar werkt ze inmiddels als haringsnijdster in de winkel. "Mijn vader is visserman, van hem heb ik het geleerd. Onderhand fileer ik even goed als Kees, alleen iets minder snel."

Net als de andere werknemers werkt ze gewoon door onder de nieuwe eigenaar. "Het is een jongeman met nieuwe ideeën. Hij is vriendelijk en goed in zijn vak, dus dat komt denk ik wel goed."

Recycling
Al het personeel in de winkel komt traditiegetrouw uit Volendam. Daarom heet het hier ook Volendammer Viswinkel. Het is een onbeschermde titel, en dit is jammer, vindt Kwakman. "Tegenwoordig plakt iedereen maar 'Volendammer' voor zijn zaak, als teken van kwaliteit. Wij hebben echte vakkennis. Alle vis fileren wezelf. Nou ja, bijna alle. De paling is kweek. Maar erg lekker hoor!"

's Ochtends in alle vroegte haalt Kwakman zijn werknemers op met de bus. Dan gaan ze langs de distributiecentra voor verse vis. Tot een uur of zes in de namiddag staan ze in de winkel en na het opruimen brengt hij ze allemaal weer naar huis.

Kwakman brengt dan nog al het afval en de olie naar recyclingbedrijven. Heel milieubewust. "Wij leven van de zee, dus die moeten we schoonhouden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden