PlusProefwerk

Viscafé De Gouden Hoek boort gat in de markt aan (8+)

Viscafé De Gouden Hoek boort een gat in de markt aan: eenvoudige gerechten van bijvangst. Een gouden greep, goedgeprijsd en écht lekker.

In het grote hoekpand aan het Van Limburg Stirumplein was eerder Chinees restaurant The Golden Corner gevestigd, dus een naam was snel gevonden Beeld Mats van Soolingen
In het grote hoekpand aan het Van Limburg Stirumplein was eerder Chinees restaurant The Golden Corner gevestigd, dus een naam was snel gevondenBeeld Mats van Soolingen

Het is me altijd een raadsel geweest waarom het iconische Britse gerecht fish & chips in Nederland nooit een steviger voet aan de grond heeft gekregen. Bij de overburen vind je in bijna elke grote straat wel een zaak die zich gespecialiseerd heeft in de visfrituur, liefkozend The Chippy of Chipper genoemd. Als het miezert, en dat doet het nogal vaak, haal je er dampende slappe frieten met daar bovenop een enorm stuk kabeljauw of schelvis in knapperig beslag, verpakt in een krant en naar smaak te besprenkelen met malt vinegar - citroen komt ook voor, maar dat wordt, legde mijn Engelse vriend me uit, door de echte liefhebber gezien als 'dangerously continental'.

U kunt zich mijn opwinding voorstellen toen ik hoorde dat er in Amsterdam nu ook een zaak was geopend die zich had toegelegd op dit mooie gerecht. In het grote hoekpand aan het Van Limburg Stirumplein was eerder Chinees restaurant The Golden Corner gevestigd, dus een naam was snel gevonden. De zaak is sober maar stijlvol ingericht met tegeltjesmuren, verschillende zitjes met hufterproof meubilair en hier en daar een goedgeplaatste vissenprent. De bediening is lief en enthousiast, en het is er hartstikke druk.

Bijvangst
Naast drie soorten gefrituurde vis (in bierbeslag, pankokorst en tempura) staan er een aantal kleine gerechten uit de Noordzee op de kaart: oesters en krab, een garnalencocktail, mosselen en een Vis van de Dag, terrine, salades en viskroketjes - alles huisgemaakt. Wat de zaak extra sympathiek maakt, is dat ze wat de vis betreft bijna volledig werken met bijvangst: leverancier Nico Waasdorp uit IJmuiden komt elke dag de vissen brengen die, naast de zogenoemde 'doelsoorten' (meestal zijn dit schol en tong) in de netten van Noordzeevissers zijn binnengehaald. Welke vis door het beslag wordt gehaald kan dan ook van dag tot dag verschillen: van kabeljauw en griet tot minder gangbare soorten als hondshaai, zeepaling, mul en wijting. Deze nauwe samenwerking met de leverancier is niet alleen een slimme manier om de prijs laag te houden, maar zet daarbij prachtige vissoorten op de kaart waarvoor in Nederland ten onrechte maar zeer weinig markt is.

We beginnen traditioneler: met een kloek stuk ouderwetse terrine (€7,50) van mooie laagjes gerookte zalm, heilbot en garnalen in ouderwetse aspic. Erbij wordt, naast helaas jammerlijk lubberig eetcaféstokbrood, een goede salade geserveerd en huisgemaakt zuur van knapperige wortels. Lekker! Ook de viskroketjes (€5 voor vier) zijn zeer goed, met een romige, vissige vulling en een mooi dunne korst. Die is aan de donkere kant, al gaat het nog net: ik schat dat de temperatuur van de frituur flink hoog staat voor andere visgerechten, en dat de waarschijnlijk diepgevroren kroketjes langer nodig hebben om door te warmen. Je zou daar dan eigenlijk een apart frituurtje voor moeten hebben die wat lager staat, anders heb je altijd óf een te donkere korst, óf een koude binnenkant. De bisque van strandkrabbetjes (€8,50), geserveerd in een vrolijke eenorige kop, is vol, pittig en goed afgemaakt met bourbonwhiskey die de hoekige, jodiumachtige krabbenbouillon een luxueuze, ronde smaak geeft. Ook het bordje kokkels (€8) bevalt uitstekend: kleine mollige diertjes met witte wijn, ui en peterselie. Jammer dat we geen beter brood op tafel hebben om de boel mee op te soppen.

Perfecte garing
In het smakelijke, mooi opgeblazen bierbeslag zit vandaag kabeljauw (€9,50): het deeg kraakt dat het een aard heeft maar is, waarschijnlijk door het toegevoegde bakpoeder, een beetje poreus en daardoor erg vet. De griet in tempura (€9,50) is aanmerkelijk lichter. Beide vissen zijn zeer vers en hebben een perfecte garing, waarbij het visvlees in mooie glanzende lamellen uiteenvalt.

De remouladesaus bij de kabeljauw is lekker zuur, de srirachamayo bij de griet wat overheersend - maar gelukkig staat er ook malt vinegar op tafel. Van de dunne, bijgeleverde frietjes blijven we maar eten, en de bijbestelde venkelsalade (€3,50) is lekker fris, met sinaasappel, geroosterde amandelen en kappertjes. Er is maar één dessert: romige hangop met gezouten butterscotch (€6). Niets op aan te merken.

Tevreden en tonnetjerond lopen we de miezer weer in. Dit is echt een restaurant om elke week terug te keren: je kunt hier in principe voor vijftien euro de man fantastisch eten. Wat een uitstekend idee, wat een uitstekende plek en wat een ongelooflijk goede prijzen: hulde.

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies in Proefwerk sinds 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Hiske Versprille Beeld Het Parool
Hiske VersprilleBeeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden