PlusAchtergrond

Virologen: Bewust besmet raken? Geen goed idee

Het is geen goed idee om het coronavirus op te zoeken in de hoop op immuniteit – als het al lukt om geïnfecteerd te raken.

Beeld ROBIN UTRECHT

Viroloog Ab Osterhaus zou slechts twee woorden willen spreken tegen mensen die met het idee spelen om het coronavirus moedwillig op te ­lopen: niet doen. “Het is totaal tegenstrijdig met het overheidsbeleid. We willen namelijk minder besmettingen om de druk op de zorgsector te verlagen.”

Toch is de gedachte niet vreemd om willens en wetens een ziekte te ondergaan om er vervolgens vanaf te zijn, zegt klinisch epidemioloog Frits ­Rosendaal van het LUMC. “Dat gebeurde vroeger bij de mazelen, voordat er een vaccin was. Moeders lieten hun kind zestig jaar geleden bewust bij een besmet vriendje spelen.”

In die periode was dat een slimme strategie, omdat de mazelen en andere kinderziekten bij volwassenen meestal voor een ernstiger ziektebeeld zorgen. Als je het als kind onderging, was je er voor altijd vanaf.

Bij een coronabesmetting weten we echter niet of we na het doorstaan van de ziekte voor altijd immuun zijn, waarschuwt Rosendaal. “Het is aannemelijk, maar aangetoond is het niet. Dat kan ook niet, want het virus bestaat er te kort voor. Drie maanden, iets langer misschien.”

Het was niet zo moeilijk om de ­mazelen op te lopen. Elke mazelen­patiënt besmet gemiddeld tussen de 16 en 18 anderen. Bij het coronavirus is het iets lastiger. De gedachte is dat elke coronabesmette gemiddeld 2 à 3 anderen infecteert, al beweren onderzoekers in een nog niet door collega-wetenschappers beoordeelde studie dat de infectiegraad hoger ligt: 5,2.

“Maar de kans om nu in Nederland besmet te raken met het coronavirus is erg klein,” zegt Rosendaal. “Iedereen zit binnen en houdt afstand. Je kunt heel lang je handen niet wassen, maar ik weet niet of dat ­afdoende is.”

Obesitas

Ook Rosendaal vindt het een slecht idee om jezelf te laten besmetten. Het is veel verstandiger om te wachten op bijvoorbeeld een vaccin, zegt hij. “We weten simpelweg nog te weinig over het virus, dus je neemt veel risico als je je bewust laat infecteren.”

Als gedachte-experiment vindt hij het wel aardig om bekijken wie zich het beste kan laten infecteren. In een studie van het Imperial College ­London staat een tabel waarin wordt weergegeven wat de kans is dat je met Covid-19 in het ziekenhuis komt te liggen en wat de kans is dat je eraan overlijdt, per leeftijdscategorie. Hoe jonger, hoe kleiner de kans. In de leeftijd 10-19 jaar is de kans om na ­besmetting in het ziekenhuis te ­belanden 0,3 procent, en de kans om te overlijden is 0,006 procent. In de leeftijd 70-79 is dat respectievelijk 24,3 procent en 5,1 procent.

“Kansberekeningen zeggen uiteraard iets over de kans van een individu, maar niet alles,” zegt Rosendaal. “Ook mensen met een lagere leeftijd kunnen serieuze problemen krijgen door het coronavirus. Je kunt een ­onderliggend medisch probleem hebben waar je niets vanaf weet, maar dat opspeelt bij besmetting.”

Mensen zijn sowieso niet zo goed in het interpreteren van kansberekeningen en grote aantallen, zegt Rosendaal. Dat het coronavirus voor 50.000 extra doden in Nederland kan zorgen, krijgt een ander perspectief als je bedenkt dat het coronavirus per patiënt minder levensjaren wegneemt dan bijvoorbeeld obesitas. “Al is elke dode betreurenswaardig.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden