Column

Viptafel

THEODOR HOLMAN

Het was weer zo'n avond... We begonnen te drinken met Pierre, Ad, Hans, Jaffe, Paul (die iets te vieren had) en Gijs.

De flessen rode wijn raakten veel te snel leeg en we gingen schreeuwen. Ik weet niet meer waarover, maar we hadden goede zin.

Ik begon, overmoedig, wodka met ijs te drinken, want ik dacht op dat moment dat ik ertegen kon.
Ik had een rotochtend (begrafenis) en een rotmiddag (belastingdienst) achter de rug, dus ik had wel zin om wat van de wereld te zijn.

Toen kwamen er drie dames bij ons aan tafel zitten. Renée, Christianne en Myrthe.

Het werd dus gezellig; de testosteron viel opeens met je duim en wijsvinger uit de lucht te plukken. Ik voelde me leuk, maar was dat natuurlijk helemaal niet, en dacht te scoren met vragen als: 'Wie van jullie heeft wel eens te maken gehad met incest?' 'Wie van jullie is er wel eens verkracht?' 'Hoe oud was de oudste man met wie je wel eens een seksuele relatie hebt gehad?'

Het meeste contact had ik met Myrthe. Ze studeerde rechten. Zij bleek familie van Rudolph Pabus Cleveringa, van de befaamde Cleveringalezing in Leiden, gehouden op 26 november 1940. Een held die zich verzette tegen het ontslag van de joodse professor Meijers.

De meisjes wilden opeens dat we meegingen naar Air waar, zo vertelden ze, een viptafel driehonderd euro kostte, maar dan kreeg je er wel twee flessen drank bij.

Air - vroeger heette het de It - heeft zijn prijzen, zo te horen, wat aan de crisis aangepast.

Ik ging met Gijs huiswaarts, maar we besloten wel eerst nog wat drinken in Gruter. Gijs en ik hadden een goed gesprek, waarin ik hem uitlegde dat ik eigenlijk failliet ben. (Jezus, wat was ik dronken.)
Zwalkend ging ik naar huis. Precies voor mijn deur kwam ik acteur Huub Stapel tegen, die vroeg of Gruter nog open was. Ik moest hem teleurstellen. Huub was naar Richard III geweest, en had het meesterlijk gevonden.

Toen ik in mijn huis was, belden buurvrouw Anneke en buurman Jonathan nog aan. Of ik iets drinken wilde.

'Ja,' zei ik.

Ik moet nu naar bed, maar ik weet niet precies waar ik ben en met wie.

Ik heb net zitten tongen met Moor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden