Review

Viola di mare **

null Beeld

Regie: Donatella Maiorca
Met: Maria Grazia Cucinotta, Isabella Ragonesa
Sicilië was in de negentiende eeuw niet bepaald de gay capital van Europa. Als de Siciliaanse Angela tegen haar dominante vader zegt dat ze wil trouwen met een vrouw, is zijn reactie dan ook allesbehalve begripvol: ''Ik had liever dat je een hoer was dan een halve man.''
Maar ook al wordt ze geslagen, opgesloten en uitgehongerd: de donkerharige stijfkop Angela blijft bij haar liefde voor de engelachtige schoonheid Sara. Om uit de impasse te komen, besluiten Angela's ouders, in samenspraak met de hypocriete dorpspastoor, dat Angela met terugwerkende kracht een man moet zijn, die Angelo heet. Ze hijst zich in mannenkleren en mag namens haar vader de lakens uitdelen in de plaatselijke steengroeve.

Zo'n verandering moet wel iets doen met een negentiende-eeuwse vrouw, zou je denken. Debuterend speelfilmmaakster Donatella Maiorca doet echter weinig met dat gegeven en is alleen geïnteresseerd in haar moddervette tegen-de-klippen-opromance. Het geïsoleerde rotseiland voor de Siciliaanse kust vormt een fraaie pastorale achtergrond voor de gepassioneerde liefde tussen twee vrouwen, die op zichzelf vol overgave worden neergezet door de hoofdrolspeelsters.

Alles wordt teniet gedaan door een groot gebrek aan nuance. Als de minnaressen samen zijn, is alles puur, mooi, kinderlijk naïef en vurig. De intens gemene buitenwereld wordt daarentegen neergezet met grove karikaturen. De enige die zich daaraan enigszins mag onttrekken, is de knappe visser, die zich omwille van zijn jeugdtrauma aan Sara opwerpt als zaaddonor.

Doordat Maiorca deze aaneenrijging van melodramatische hoogte- en dieptepunten ook nog overgiet met een kitscherige elektrische gitaar krijgt Viola dia mare helemaal het karakter van een manisch depressieve patiënt: nu eens hemelhoog juichend, dan weer dodelijk bedroefd. (FRITZ DE JONG)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden