Vindster van python: 'Ik hoef zo'n beest niet op mijn toilet'

De 82-jarige Bep de Ruijter-Helsloot kreeg vrijdagmiddag de schrik van haar leven toen ze een python ontdekte bij haar toilet. 'Ik belde mijn zoon om te vragen of hij een geintje had uitgehaald.'

De politie plaatste een foto op Facebook om zo de eigenaar van de slang te kunnen achterhalen. Beeld Politie Amsterdam Zuid de Pijp
De politie plaatste een foto op Facebook om zo de eigenaar van de slang te kunnen achterhalen.Beeld Politie Amsterdam Zuid de Pijp

De Amsterdamse was een een dagje met haar zoon weggeweest en werd 's middags door hem thuisgebracht bij haar huis in de Bernissestraat in Zuid. Terwijl haar zoon alweer de deur uit is, gaat De Ruijter naar het toilet, waar ze de lugubere ontdekking doet.

"Mijn oog viel als eerst op het plankje boven mijn toilet, waarop altijd wc-rollen staan. Eentje daarvan lag in de wc." Wanneer ze opzij kijkt, ziet ze een anderhalve meter lange slang om de leiding gekruld zitten. "Ik dacht eerst: dat is toch geen echte? Maar toen keek ik beter en bleek het wel zo te zijn."

Hartpatiënt
De Ruijter besluit daarop snel de deur achter zich dicht te trekken en op de bank te gaan zitten. "Ik ben hartpatiënt, dus moest even bijkomen en diep ademhalen." Ze besluit haar zoon te bellen. "Ik vroeg hem of hij een geintje had uitgehaald. Hij reageerde verbaasd en kwam snel terugrijden." Daar aangekomen belt hij direct 112.

Al snel wordt het toilet van De Ruijter gevuld met politieagenten die allemaal het dier met eigen ogen willen zien. "Eentje maakte er meteen een foto van, om op Facebook te delen. Dan zou de eigenaar zich wel melden, zo was het idee."

Die foto werd ook gezien door de kleindochter van De Ruijter. "Die vroeg direct aan haar moeder of dat niet oma's toilet is dat op de foto stond. Ja, zei mijn dochter, die meteen mij weer belde met de vraag of ik een python op het toilet had zitten."

Acht pythons per jaar
Maar ondanks dat de foto en het bericht veel gedeeld zijn, heeft een eigenaar zich nog niet gemeld, zegt Rob Dumont van reptielenopvang Zwanenburg, waar de Dierenambulance het dier naar heeft overgebracht. "En waarschijnlijk gaat dat ook niet gebeuren."

Dumont zegt dat er jaarlijks zo'n zes tot acht van dit soort koningspythons bij hen worden binnengebracht die ergens gevonden zijn. In bijna alle gevallen worden die nooit opgehaald. "Zo'n python koop je voor tien euro, terwijl je als je hem op komt halen je de kosten van de Dierenambulance moet betalen. Dat is 55 euro," aldus Dumont.

null Beeld Politie Amsterdam Zuid de Pijp
Beeld Politie Amsterdam Zuid de Pijp

De python die bij De Ruijter werd gevonden, ziet er volgens hem goed en gezond uit. "Hij komt vrijwel zeker uit de directe omgeving van de woning." Maar niet via het toilet, zoals in films weleens beweerd wordt. "Dat is onmogelijk," zegt Dumont.

Ook De Ruijter kreeg na de vondst te horen dat het om een erg mooi dier gaat. "Dat vond ik zelf ook, maar dat betekent niet dat ik zo'n beest op mijn toilet hoef."

De Amsterdamse heeft wel een vermoeden waar de python vandaan komt. "Ik hoorde direct van een buurvrouw dat achter mij iemand altijd slangen houdt. We zijn er gaan kijken, maar ze zei dat ze ze allang niet meer had." Dat gelooft De Ruijter niet. "Die python moet wel van haar zijn gekomen. Hoe komt zo'n beest anders op twee hoog?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden