Vincent van Gogh schilderde ook op theedoeken

LONDEN - Vincent van Gogh schilderde op theedoeken als hij geen geld had om linnen doeken te kopen. Louis van Tilborgh, conservator bij het Van Gogh Museum in Amsterdam, meldt dat in The Art Newspaper.Hij heeft ontdekt dat twee groepen schilderijen uit Van Goghs late periode zijn gemaakt op oude theedoeken of tafellakens. Het artikel in het kunstblad is getiteld 'Vincent van Cloth'. Cloth is het Engelse woord dat zowel dweil als tafellaken kan betekenen.

Niet alleen in zijn arme perioden maakte Van Gogh gebruik van theedoeken. Hij deed dat ook later toen hij door de steun van zijn broer Theo wel schilderslinnen kon betalen.

Van Tilborgh concludeert dat Van Gogh theedoeken of tafellakens gebruikte voor het schilderen van 'De grote platanen' dat in het Cleveland Museum of Arts hangt en 'Korenvelden in een berglandschap' in het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe.

De grauwwitte doeken hebben een patroon van kleine vierkantjes, dat te zien is op plaatsen waar de verf dun is. Het zouden theedoeken kunnen zijn uit de keuken van de psychiatrische inrichting in Saint-Rémy, waar de schilder was opgenomen. Vanuit die kliniek had Van Gogh zijn broer geschreven dat hij door zijn voorraad schilderslinnen heen was en behoefte had aan nog eens tien meter. De rol zou pas drie weken later uit Parijs arriveren.

In juni 1890, een periode waarin hij elke dag een schilderij voltooide, maakte Van Gogh in Auvers-sur-Oise er drie op oude, gebruikte theedoeken. Twee van die schilderijen zijn particulier bezit, het andere is het schilderij 'Een hoekje in de tuin van Daubigny' in het Van Gogh Museum in Amsterdam. De doeken, met een gedeeltelijk rood patroon, zijn mogelijk afkomstig uit de Auberge Ravoux, waar Van Gogh logeerde. (ANP)

The Art Newspaper

Artikel Vincent van Cloth

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden