Vincent Award voor Litouwer Narkevicius

Deimantas Narkevivcius voor zijn werk The Head (2007). Foto ANP/Robin Utrecht

AMSTERDAM - De Litouwse kunstenaar Deimantas Narkevicius (1964) is de winnaar van The Vincent Award, een prestigieuze Europese kunstprijs van 50.000 euro. De videokunstenaar kreeg de prijs vrijdag uitgereikt in het Stedelijk Museum in Amsterdam, in aanwezigheid van prinses Laurentien.

De jury roemt de betekenis van het film- en videowerk van Narkevicius voor de actuele kunst en het intellectuele debat van onze tijd. ''We zien hem als een belangrijke persoonlijkheid die een sterke impuls geeft aan het culturele leven in zijn geboorteland Litouwen. Maar daarnaast strekt zijn invloed zich veel verder uit: hij laat zien dat een begrip van de hedendaagse politiek-sociale situatie in Europa alleen mogelijk is als we ook opnieuw naar het verleden kijken.''

Een tentoonstelling in het Stedelijk toont twee films van Narkevicius: een roert thema's aan als kunstgeschiedenis en ideologie, de ander heeft betrekking op politiek en oorlog. Voor The Head heeft de kunstenaar een portret gemaakt van een 7 meter hoog bronzen borstbeeld van Karl Marx, dat in 1971 voor een centraal plein in Karl-Marx-Stadt, het tegenwoordige Chemnitz, was gemaakt. Met deze film ''stelt hij vragen aan de orde over de rol van kunst en kunstenaars in de maatschappij''.

In de tweede film The Dud Effect, die in het Amsterdamse museum in première ging, gebruikt Narkevicius verschillende typen beeldmateriaal en mengt hij feiten en fictie om een historisch moment te scheppen dat zich gelukkig nooit voordeed: de lancering van een kernraket van een Sovjetbasis tijdens de Koude Oorlog. Beide films geven volgens de jury een goed beeld van de kunstenaarspraktijk van de Litouwer en levert vele lagen aan betekenissen op.

De Belgische kunstenaar Francis Alys (1959) ontving de Publieksprijs van The Vincent Award uit handen van cabaretier en kunstliefhebber Thomas van Luyn. De Publieksprijs, een bedrag van 5000 euro, is dit jaar voor het eerst ingesteld.

The Vincent Award wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar met een grote relevantie voor de hedendaagse kunst. Anderen genomineerden voor deze editie waren Liam Gillick, Rebecca Warren en Peter Friedl. De laatste trok zijn bijdrage op 19 juni terug wegens ''ethische bezwaren'' tegen de prijs en de jurering. De jury van de prijs bestaat uit zes professionals uit de Europese kunstwereld en wisselt per editie. Dit keer stond de jury onder voorzitterschap van Gijs van Tuyl, directeur van het Stedelijk Museum. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden