PlusNet Open

Villa Randwijck

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Villa Randwijck.

Marieke de Ruiter
Buurtonderneming Villa Randwijck Beeld Rink Hof
Buurtonderneming Villa RandwijckBeeld Rink Hof

"In Amsterdam kennen sommige mensen hun buren niet, dat vind ik ondenkbaar," zegt Nicole Bodewes (58). De Amstelveense wil haar buren wel graag kennen, daarom initieerde ze het nieuwe wijkcentrum Villa Randwijck.

In het gloednieuwe buurthuis, net over de grens met ­Amsterdam, kunnen bewoners van de omliggende jarendertigwoningen elke dag terecht voor een kopje koffie (€1,50 - "maar het is wel goede koffie") of een glaasje sap (€1,50).

De totstandkoming van Villa Randwijck ging niet zonder slag of stoot. Er waren 600 handtekeningen en ­bijna tien jaar geduld voor nodig. ­

Nadat het oude buurthuis De Laagte in 2008 had moeten plaatsmaken voor nieuwbouw, zou er eigenlijk een groot 'multifunctioneel' centrum in de wijk komen. Toen kwam de crisis en kwam er voorlopig helemaal niks.

Maar een wijk zonder centrum is geen wijk, vond Bodewes. Daarom nam ze, samen met enkele buurt­genoten, het heft in handen.

Ze begonnen een petitie, richtten een ­eigen stichting op en lieten hun oog vallen op het leegstaande gebouw van de oude Michiel de Ruyterschool. De plek waar vrijwel alle Randwijckers hebben leren lezen en schrijven.

In het nieuwe hart van de wijk mag iedereen elke dag van negen tot vijf uur binnenlopen voor een praatje met de vrijwilliger achter de bar. Daarnaast organiseren buurt­bewoners er gezamenlijke etentjes, kick­bokslessen en yogaklasjes voor rond de 10 euro per les.

Alle nieuwe hotspots van Amsterdam.

Tips? open@parool.nl

Villa Randwijck

Catharina van Clevepark 10
https://www.villarandwijck.nl/
06 2042 0989

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden