Vijzelstraat ligt mogelijk nog vijf jaar open

Ondernemers aan de Vijzelstraat en -gracht maken zich zorgen om een terugloop van klanten door de ingeplande werkzaamheden aan de drie bruggen in de Vijzelstraat, die naar verwachting in oktober 2017 van start gaan.

De Vijzelstraat in november 2015 Beeld Floris Lok
De Vijzelstraat in november 2015Beeld Floris Lok

De afgelopen dertien jaar was de straat opengebroken voor de aanleg van de Noord/Zuidlijn. Daar komt nu mogelijk nog vijf jaar bovenop."Dit is natuurlijk een doorn in het oog van de ondernemers in deze buurt", zegt Natalia Walenkamp van de ondernemingsvereniging Vijzel. "De werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn zijn net af. De ondernemers aan de straat verwachtten in 2018 van de ellende af te zijn. Nu komen er nog jaren bovenop."

Door de aanleg van de Noord/Zuidlijn lag de Vijzelgracht langdurig open. Dit leidde tot een terugloop van het aantal klanten, waardoor sommige kleine ondernemingen het hoofd niet boven water konden houden. De angst bestaat dat door de nieuwe werkzaamheden nog meer bedrijven de deuren moeten sluiten.

Bruggen
De reparatie van de bruggen gaat naar verwachting in het najaar van 2017 van start. De bruggen over de Heren- en Keizersgracht worden volledig vervangen. De brug over de Prinsengracht deels. Verwacht wordt dat de werkzaamheden anderhalf jaar duren per brug. Het verkeer wordt door dit onderhoud volledig gestremd. Wel zullen tijdelijke fiets- en voetgangersbruggen worden geplaatst.

D66-gemeenteraadslid Jan-Bert Vroege begrijpt de zorgen. "Het is verre van ideaal, maar er zal iets moois voor terugkomen." "In de tussentijd is het zaak dat de gemeente er alles aan doet de ondernemingen zo min mogelijk te belasten," zegt Vroege. Er zal dan ook een compensatieregeling worden getroffen voor ondernemingen die aantoonbare financiële schade lijden door de werkzaamheden.

Compensatie
Maar dat is volgens Walenkamp niet genoeg. "De geschiedenis heeft geleerd dat zulke langdurige projecten ondanks compensatie funest zijn voor de aanliggende ondernemingen. Bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn werd ook compensatie geboden, en alsnog moesten meerdere zaken de deuren sluiten."

"Wij pleiten voor de snelst mogelijke aanpak van de straat. Daarom dringen wij erop aan dat de drie bruggen gelijktijdig onder handen worden genomen," zegt Walenkamp. Het alternatief is dat de bruggen na elkaar worden gerepareerd. De gemeente streeft ernaar voor de zomer een besluit te hebben genomen over het verloop van de werkzaamheden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden