Vijzelstraat krijgt eenrichtingsverkeer: van Reguliersdwarsstraat naar Muntplein

Het verkeer op het Muntplein wordt overzichtelijker gemaakt, door auto's vanaf het plein niet langer meer de Vijzelstraat in te laten rijden. Dat blijkt uit het definitieve ontwerp van het plein, dat vandaag door het college van b. en w. naar buiten wordt gebracht.

Vooral voetgangers moeten meer ruimte krijgen op het traject Beeld Floris Lok

Het is de minst ingrijpende van de varianten die de afgelopen jaren de revue passeerden. Zo wordt de Vijzelstraat niet afgesloten voor alle autoverkeer.

Meer ruimte
Het Muntplein is verkeerskundigen, ondernemers en buurtbewoners al jaren een doorn in het oog. Fietsen, voetgangers, auto's en trams komen van alle kanten. De komst van de Noord/Zuidlijn zag de gemeente als een mooi moment het plein opnieuw in te richten. Vooral voetgangers moeten meer ruimte krijgen op het traject boven de nieuwe metro: de Rode Loper.

Door het autoverkeer vanaf de Nieuwe Doelenstraat en het Singel niet langer toe te staan in zuidelijke richting te rijden, wordt voetgangers en fietsers meer ruimte gegeven en daarvan ondervindt de doorstroming van het verkeer elders zo min mogelijk gevolgen, schrijft het college.

Weerstand uit de buurt
De herinrichting stuitte de afgelopen jaren steeds op veel weerstand. De angst leefde dat autoverkeer dat het moeilijk zou worden gemaakt, de buurten rond het plein zou ingaan en daar voor overlast en drukte zou zorgen. Ook werd gevreesd voor een enorme verkeerstoename op de Amstel, op een straat die nu eigenlijk al te smal is.

Belangengroepen bestookten de gemeente met inspraakreacties. Vooral het plan de Vijzelstraat geheel af te sluiten als hoofdader de stad in, stuitte op veel verzet. In de gekozen opzet zullen met name de ondernemersverenigingen blij zijn dat auto's nog steeds vanuit zuidelijke richting in de stad kunnen komen.

Er zijn ook duizend fietsparkeerplaatsen nodig, aldus het college. Die komen inpandig, onder meer in de Vijzelstraat, en op twee dekschuiten in het Singel. Ook komen er 270 plekken bij op straat in de omgeving van het plein.

Beeld Chantal van Wessel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden