Vijftigers leveren het meest in

AMSTERDAM - Vijftigers leveren het meeste in door de crisis bij de pensioenfondsen. Dit schrijven onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB) in het economenvakblad ESB.

De klappen pakken verschillend uit voor diverse leeftijdsgroepen:

- Wie nu 55 is, zal straks gemiddeld tweeduizend euro minder pensioen per jaar ontvangen, een verlies van tien procent van het bruto-inkomen van een AOW'er met aanvullend pensioen.
- Voor jongeren en zeventigplussers valt de pensioenklap mee. Ook veertigers en zestigers moeten naar de huidige stand van zaken rekening houden met een kleiner pensioen, maar in mindere mate.
- Werknemers die zijn geboren in 1970 of in 1940 leveren honderd euro per maand aan pensioen in.
- De twintigers van nu zullen over veertig jaar vierhonderd euro minder hebben.

De pensioentegenvallers worden veroorzaakt doordat de pensioenfondsen die met tekorten zitten, de komende jaren de uitkering niet kunnen verhogen met de inflatiestijging. Bij vijftigers tikt dat het hardst aan omdat zij relatief veel pensioen hebben opgebouwd. Bovendien werken zij nog, waardoor zij ook zullen meebetalen aan de hogere pensioenpremies die de komende jaren moeten worden betaald, aldus de auteurs.

Door het instorten van de aandelenkoersen en het kelderen van de rente hebben de pensioenfondsen te weinig vermogen om aan hun toekomstige verplichtingen te voldoen. Een fonds moet een dekkingsgraad hebben van ongeveer 125 procent.

Maar in een jaar tijd is de gemiddelde dekkingsgraad gezakt van 144 naar 90 à 95 procent. Veel pensioenfondsen zitten daar nog onder, zoals het ambtenarenfonds ABP, het grootste Nederlandse pensioenfonds, en het fonds voor de metaalindustrie. Hun dekking is gezakt tot onder de 85 procent.

In de berekeningen is een mogelijk sterk herstel van de beurskoersen en van de rente, waardoor de fondsen zouden kunnen repareren, niet meegewogen.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft de fondsen vijf jaar gegeven om de dekkingsgraad te herstellen. Maar daar schuilt een adder onder het gras: zodra in enig jaar de dekkingsgraad toch verder zakt, moet een fonds per direct de hoogte van de uit te keren pensioenen verlagen. Dit heet 'afstempelen' en is in de pensioenwereld het grootste drama dat kan gebeuren. Wie getroffen wordt door afstempeling van zijn pensioen moet ervan uit gaan dat de oude pensioenbelofte nooit meer gehaald zal worden.

Alleen al de inflatie hakt er hard in, ook zonder afstempeling. Het CPB verwacht tot 2011 een inflatie van 1,4 procent per jaar. In drie jaar vreet die dus ruim 4,2 procent van de waarde van het pensioen weg. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden