Vijftig ongedocumenteerden worden opgevangen in Noord

Een groep van vijftig ongedocumenteerde asielzoekers die al een maand van locatie naar locatie trekt, heeft voor de komende maand een slaapplek. Stichting Bildung zal de groep opvangen in DeKerk op het Waterlandplein in Noord.

Asielzoekers zonder documenten vonden begin april onderdak in de Dominicuskerk in de Spuistraat. Beeld Dingena Mol
Asielzoekers zonder documenten vonden begin april onderdak in de Dominicuskerk in de Spuistraat.Beeld Dingena Mol

De groep asielzoekers verbleef eerder ook al in DeKerk, een locatie die als sociaal cultureel centrum wordt gebruikt. "De meest kwetsbare mensen van de groep hebben inmiddels onderdak van de gemeente gekregen. Dat scheelt enorm," zegt Jip van der Duin, coördinator van Stichting Bildung.

Tot 1 april sliep de groep, die vooral bestaat uit jonge Eritrese mannen, in de winteropvang van gemeente Amsterdam. Die is inmiddels gesloten. Hierna openden verschillende kerken en organisaties hun deuren voor tijdelijke opvang.

Van der Duin zegt dat Code Rood Netwerk, een organisatie die zich inzet voor ongedocumenteerden in Amsterdam, hen helpt met zowel de coördinatie als financiën. Ook zijn de gemeente, politie en brandweer nauw betrokken bij de opvang.

Informeren

Enkele buurtbewoners rondom de DeKerk laten op sociale media weten niet blij te zijn. Dinsdagavond wordt er een bijeenkomst georganiseerd om omwonenden te informeren. Stichting Bildung zal dan samen met Code Rood Netwerk toelichten waarom ze dit doen en hoe ze de opvang regelen. De gemeente en andere organisaties zullen hierbij niet aanwezig zijn.

De opvang is voor maximaal één maand, benadrukt de stichting. Vanaf 1 juni staat de groep dan ook weer op straat. Waar zij daarna naartoe gaan, is nog niet bekend.

Amsterdam is bezig om vijfhonderd opvangplekken voor ongedocumenteerden te realiseren. Deze groep vluchtelingen staat ook op de wachtlijst om opgevangen te worden.

Code Rood Netwerk

Is een organisatie bestaande Amsterdam City Rights, het Wereldhuis en Caritas Amsterdam. Zij zetten zich via verschillende projecten in voor ongedocumenteerden in Amsterdam.

Dublinclaimanten
Het gaat om een groep van zo'n vijftig asielszoekers. Hiervan is het grootste gedeelte een Dublinclaimant. Dat zijn asielzoekers die zich in een ander Europees land hebben geregistreerd maar de procedure niet hebben afgemaakt. Na achttien maanden vervalt de verantwoordelijkheid van het eerste asielland en mogen asielzoekers opnieuw een aanvraag doen in een tweede land. De groep die onderdak krijgt in DeKerk wil dit in Nederland doen.

In de nieuwe opvang die Amsterdam regelt, is plek voor 140 Dublinclaimanten. Eerder maakte Het Parool bekend dat er meer ongedocumenteerde asielzoekers zijn dan het aantal beschikbare bedden. De groep die DeKerk opvangt, staat op de wachtlijst om in aanmerking te komen voor zo'n bed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden