Vijftien Nederlanders onderzocht op ebola

De afgelopen weken zijn een stuk of vijftien mensen in Nederland onderzocht op ebola nadat ze terug waren gekomen uit een risicogebied en ziek waren geworden. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag gemeld. 'Het gaat dan om mensen die zich bij de huisarts hebben gemeld met klachten', aldus een RIVM-woordvoerder.

Een vrouw loopt in Sierra Leone langs posters met waarschuwingen voor ebola.Beeld afp

'In zo'n gesprek blijkt dan dat de patiënt in een risicogebied is geweest. Patiënten worden dan meteen doorverwezen naar het ziekenhuis.' Tot nog toe bleek het elke keer loos alarm.

Vandaag is weer een patiënt met een mogelijke verdenking van ebola opgenomen in het ziekenhuis, dit keer in het Radboudumc in Nijmegen. De patiënt was recent in ebolagebied geweest en wordt in een speciaal daarvoor ingerichte isolatiekamer onderzocht, meldt het RIVM.

Een van de twee Nederlandse tropenartsen die onlangs is teruggekeerd uit Sierra Leone, is ook opgenomen in een ziekenhuis met koorts, een van de symptomen van ebola. Afgelopen weekeinde werd bekend dat zij malaria heeft, maar of ze daarnaast ook ebola heeft, moet nog blijken. De uitslag van de tests wordt op zijn vroegst morgenavond verwacht.

Sierra Leone
Ondertussen blijft de ziekte ook in het kiemgebied van het virus in West-Afrika om zich heen grijpen. Sierra Leone heeft vandaag na een driedaags huisarrest voor haar inwoners 130 nieuwe ebolagevallen geteld. Verder wacht het land nog op de testresultaten van 39 andere gevallen. Dat heeft Stephen Gaojia, hoofd van het ebola-noodcentrum in het Afrikaanse land, gezegd.

Sierra Leone telt zes miljoen inwoners. Tot en met gisteravond mochten de inwoners van het land de straat niet op om zo de verspreiding van ebola verder te voorkomen. Duizenden hulpverleners ging tijdens de 'lockdown' de huizen af om mensen te controleren op ziekteverschijnselen.

Ook werden er 92 lichamen gevonden van mensen die overleden waren aan de ziekte. Het huisarrest was de meest radicale strategie tot nu toe van een West-Afrikaans land in de strijd tegen ebola. Sinds maart zijn in die regio 5.357 mensen besmet geraakt in vijf landen met het dodelijke virus.

WHO: Blijf handelen met en reizen naar ebola-landen
Experts van Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseerden vandaag de internationale gemeenschap niet te stoppen te handelen met of reizen naar de door ebola getroffen landen in West-Afrika. 'Het annuleren van vluchten en andere reisrestricties isoleren de getroffen landen, wat resulteert in negatieve economische gevolgen en het hindert hulpacties, waardoor de risico's op internationale verspreiding groter worden', zei de WHO in een verklaring.

Wel is de verspreiding van het virus in Senegal en Nigeria volgens de VN-organisatie 'vrijwel onder controle'.


Beeld anp
Beeld reuters
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden