Vijftien jaar geëist na 'afslachten' eigen vader

Justitie vordert vijftien jaar cel voor Mohammed C. (21) die, toen achttien jaar, zijn 74-jarige vader 'als een dier' zou hebben 'afgeslacht', op 28 augustus 2013 in hun woning aan de Derde Hugo de Grootstraat in Amsterdam-Westerpark.

Gerechtsgebouw aan de ParnassuswegBeeld anp

Mohammed C. senior was waarschijnlijk aan het bidden op zijn kleedje in de slaapkamer toen hij 'in een verrassingsaanval' 28 keer in nek, hals, romp en linkerarm werd gestoken met een mes. Zijn keel werd deels doorgesneden. Drie messen ontbraken uit het messenblok. Justitie ziet volop bewijs dat Mohammed C. zijn vader heeft vermoord 'op een zeer kwetsbaar moment'.

Hij woonde als enige van de vele broers en zussen bij zijn vader in, sinds hij ruim een jaar eerder vanuit Marokko naar Amsterdam was gekomen om hier de havo af te ronden. Laat in de avond van 28 augustus 2013 ging Mohammed C. met een vriend uit de Indische Buurt (weer) naar de woning, waar de doodgestoken vader lag.

Agent
Een undercoveragent heeft die vriend later benaderd. Die geheim agent zei dat hij was gestuurd door de gedetineerde C., waarna de vriend hem zou hebben verteld hoe hij met Mohammed diens dode vader had gevonden, waarna de vriend er van overtuigd raakte dat Mohammed zijn vader had vermoord. Mohammed C. zou de moord 'zowat hebben bekend'. De vriend was flauwgevallen en uiteindelijk in het ziekenhuis beland. Mohammed zou hebben gezegd dat hij 'gedaan had wat gedaan moest worden' en dat de vriend 'heel goed wist waarom'.

C. junior zou onder meer een dure smartphone hebben gekocht van het schaarse huishoudgeld, en andere onverantwoorde uitgaven hebben gedaan, en zijn vader zou het nooit hebben geaccepteerd dat hij homo was, net zoals de vriend, die hij 'met toverkunst' zou hebben willen 'genezen'. C. zou zo volop motieven hebben gehad voor de moord.

Achteraf heeft de vriend gezegd dat het juist de undercoveragent was die had gezegd dat Mohammed C. zijn vader had vermoord, en niet hij. Hij is vervolgens aangehouden voor meineed. Volgens advocaat Juriaan de Vries van Mohammed C. heeft de undercoveragent alle regels over het 'werken onder dekmantel' met voeten getreden en heeft de agent gelogen, maar volgens justitie is de betrouwbaarheid van de rechercheur en de procedure vervolgens juist uitdrukkelijk gebleken.

Verklaringen
Op een laptop in de woning was in de uren voor de moord gezocht met zoektermen als 'killing' en 'knife'. Zo waren filmpjes gevonden die de politie 'zeer schokkend' noemde, waaronder 'How to kill a deer with a knife'. Ook omdat zijn vader analfabeet was, gaat justitie er van uit dat zijn jongste zoon de filmpjes had opgezocht en bekeken - als inspiratiebron voor de moord.

Mohammed C. junior heeft wel verklaringen gegeven over de avond waarop zijn vader volgens hem door een ander moet zijn omgebracht, maar die verklaringen noemt Hieke Vriezen, officier van justitie, 'aantoonbaar leugenachtig'. De aanklaagster ziet niet in waarom de vader rustig op zijn buik op zijn bidkleedje zou zijn blijven liggen als een onbekende hem zou hebben belaagd. De woning vertoonde ook geen braaksporen.

Hoewel het dna van een vader en zoon per definitie grote gelijkenissen vertoont, achten deskundigen het waarschijnlijk dat het bloed van de verdachte en de vader rond de moordplek lagen, niet vermengd met dat van een derde. Op een pantoffel die de verdachte vaak droeg, zat bloed van zijn vader.

Bruut
Hoewel voor 'deze gruwelijke daad bijna geen passende eis is te bedenken', vordert justitie vijftien jaar voor de vadermoord. Met zijn jonge leeftijd houdt justitie maar beperkt rekening, want de bruutheid op die leeftijd is juist 'schokkend', stelt de officier.

Advocaat Juriaan de Vries zal donderdag vrijspraak vragen. De rechtbank heeft het voorarrest van Mohammed C. vorig najaar overigens geschorst, nadat hij al twee jaar en twee maanden had vastgezeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden