Schuim

Vijftien jaar Bitterzoet, het opstapje voor artiesten

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Bitterzoet vijftien jaar.

Hans van der Beek
Eigenaren Sjoerd Idema en Bas Louwers en ­programmeur Roy Berkenhamer. Idema:
Eigenaren Sjoerd Idema en Bas Louwers en ­programmeur Roy Berkenhamer. Idema: "Het is een elastische ruimte. 's Avonds wordt hij twee keer zo groot"Beeld Hans van der Beek

Bitterzoet bestaat vijftien jaar en de personal ­invite is by Dr. Martens. Die link leg ik even niet.

Nog zoiets raars. Mijn vriendin, afgelopen weekend: "Ik zag net roze Dr. Martens."

Dr. Martens. Roze. Is de wereld dan definitief soft geworden?

Dr. Martens associeer ik met de donkere jaren tachtig. 'No future, fuck the system', dát is Dr. Martens. In die lompe schoenen zat dan een punker en later een skinhead. Naast die schoenen stond in de ­regel een herdershond en soms een bouvier. Als ze maar zwart waren. Extreemrechts, extreemlinks, het zag er toen al hetzelfde uit.

Ik zal nooit de punker vergeten, rode hanenkam, lang leren jack vol verfspatten en uiteraard Dr. Martens, die de straat overstak. Maar niet over het zebrapad ­natuurlijk. Keurig ernaast, een ­centimeter of dertig.

'Fuck the system'. Niks zo burgerlijk als regeltjes. Snoeihard dertig centimeter ernaast.

Maar goed, Bitterzoet. Ze vieren hun jubileum de komende dagen met dj's en hiphoppers, ook uit die goede, oude begintijd. Gaat dat zien, gaat dat vooral zien.

Bij binnenkomst zeggen mensen u tegen me. Om me heen staan jongelui die ik in flarden versta.

Ik vraag een pilsje aan het meisje achter de tap. Ze haalt automatisch een flesje uit de koelkast en ik zeg dat ik liever een tappilsje wil. Ze tapt alsnog.

Lieve help, wat word ik oud.

Eigenaar Sjoerd Idema komt zich voorstellen. Leuke, enthousiaste man, leeftijdsgenoot ook, maar duidelijk een stuk jonger van geest.

Hij vertelt over Bitterzoet als ­opstapje, voor personeel én artiesten als Opgezwolle, de Jeugd van Tegenwoordig en Amy Winehouse, die hier haar eerste optreden ­buiten Engeland gaf. "Daarna ­veroverde ze de wereld."

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Rest alleen nog die kwestie met Dr. Martens. Jo-Ann Dawson, van de pr: "Dr. Martens heeft een nieuw leven gekregen. Geen hokjes, alle muziek- en fashionstijlen. Eigenlijk heel inclusief."

Maar eh... dat roze?

Dawson: "Ze zijn er ook in regenboog en velvet en met bloemetjes. En met alle covers van Joy Division en New Order."

Dat laatste snap ik goddank weer wel.

Ik krijg een appje van mijn oudste: 'Loesoe a neeeef'. Dat is zijn ­antwoord op mijn gerichte vraag over zijn haperende telefoon.

Loesoe a neeeef, ik schrijf dat goed.

Omdat ik toch tussen de jongelui zit, vraag ik of iemand dat voor me wil vertalen.

Werkelijk dolle pret om me heen.

Een jongen, dubbel van het ­lachen: "Deze gaat in de boeken!"

Zoonlief is blijkbaar helemaal los. Van het padje dus. Troost: "Als hij dat appt, beschouwt hij je als meer dan alleen zijn vader."

Toch niet geheel gerustgesteld keer ik huiswaarts.

Wat Bitterzoet vijftien jaar
Waar Bitterzoet, Spuistraat
Wie Sjoerd Idema, Bas Louwers, Pieter de Kroon, Nica de Bloeme, Nikky Adriana, Roy Berkenhamer, Jo-Ann Dawson

Drank en spijs **
Sfeer ****
Hans zag weer wel een rookhok met Chesterfields en een vergeelde transistor

Oprichters Pieter de Kroon en Nica de Bloeme.
Oprichters Pieter de Kroon en Nica de Bloeme. "We ­waren vanaf dag één helemaal de shit. Je had toen alleen lounge. Maar de mensen wilden party!"Beeld Hans van der Beek
Content manager Nina van Wijk en Jo-Ann Dawson, pr consultant voor Dr. Martens.
Content manager Nina van Wijk en Jo-Ann Dawson, pr consultant voor Dr. Martens. "Dr. Martens houdt gewoon heel erg van muziek. Ook hiphoppers dragen ze"Beeld Hans van der Beek
Voormalig bedrijfsleider Thomas Haverkort en Nikky Adriana, drie jaar geleden begonnen achter de bar en nu bedrijfsleider/dj/organisator.
Voormalig bedrijfsleider Thomas Haverkort en Nikky Adriana, drie jaar geleden begonnen achter de bar en nu bedrijfsleider/dj/organisator. "Dát is het Bitterzoetgevoel"Beeld Hans van der Beek
Portier Marc Embrace, Aziz Allach (eigenaar De Heren Beveiliging) en Martin Esajas, portier sinds de openingsavond.
Portier Marc Embrace, Aziz Allach (eigenaar De Heren Beveiliging) en Martin Esajas, portier sinds de openingsavond. "Gastheer, alsjeblieft"Beeld Hans van der Beek
Jonathan Teclemariam (programmeur bij Air), Lori ­Hamaker (danseres en deurhost) en Sammer Sams (deurhost bij Jimmy Woo).
Jonathan Teclemariam (programmeur bij Air), Lori ­Hamaker (danseres en deurhost) en Sammer Sams (deurhost bij Jimmy Woo). "We worden famous!"Beeld Hans van der Beek

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden