Vijfkilometercriterium voor speciaal onderwijs geschrapt

Amsterdam schaft vanaf augustus het vijfkilometercriterium voor vervoersvergoeding voor kinderen in het speciaal (voortgezet) onderwijs af.

door: Het Parool
D66-raadslid Dehlia Timman. Beeld Rink Hof
D66-raadslid Dehlia Timman.Beeld Rink Hof

Vorig jaar diende D66-raadslid Dehlia Timman een voorstel in om ruimhartiger om te gaan met het vergoeden van vervoer voor kinderen met een verstandelijke of lichamelijke handicap.

Ouders van een kind in het speciaal onderwijs, dat bijvoorbeeld lichamelijk of verstandelijk gehandicapt is, krijgt nu nog alleen een vergoeding voor het vervoer van en naar school wanneer de dichtstbijzijnde school buiten een straal van vijf kilometer van het huis ligt. Voor speciaal basisonderwijs is dat vier kilometer.

Wonen ze dichterbij, dan wordt verwacht dat kinderen zelfstandig naar school gaan of door de ouders worden gebracht. Vanaf augustus wordt gekeken naar de situatie van het kind en het gezin.

Experts van de samenwerkingsverbanden van scholen gaan per kind bekijken hoe veilig het is om zelfstandig te reizen. Daardoor hebben de ouders niet meer te maken met een lange bezwaar- en beroepsprocedure.

Timman: "Voor de ouders van deze kinderen zijn de zorgtaken al behoorlijk zwaar. Het halen en brengen van en naar school is een enorme opgave. Leerlingenvervoer moet daarom aansluiten bij de situatie van het kind en het gezin, ook als ze op vier kilometer van een school wonen. Ik ben blij dat na de zomer het afstandscriterium ook formeel verleden tijd is en deze kinderen en ouders een zorg minder hebben."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden