Vijfduizend mijnwerkers staken in Zuid-Afrika

De arbeidsonrust in de Zuid-Afrikaanse mijnbouw heeft zich uitgebreid met een wilde staking van vijftienduizend mijnwerkers in een goudmijn in West Rand. Eigenaar Gold Fields zegt dat het onduidelijk is waarom de mijnwerkers in het westelijke deel van de KDC-mijn staken.


redactie
Zuid-Afrikaanse mijnwerkers staken in Pretoria. Beeld ANP
Zuid-Afrikaanse mijnwerkers staken in Pretoria.Beeld ANP

In het oostelijke deel van de mijn zou wel normaal worden gewerkt.
In de platinamijn van Lonmin in Marikana wordt nog steeds gestaakt. Maar zes procent van de 28 duizend mijnwerkers kwam maandagochtend opdagen, zei het bedrijf, waar vorige maand 34 stakers door de politie werden doodgeschoten en 78 verwond. Lonmin had gehoopt dat meer mijnwerkers weer aan de slag zouden gaan nadat vorige week met drie vakbonden de vrede was getekend.

Het akkoord wordt echter door één bond afgewezen en stakers hebben gedreigd stakingsbrekers te doden als het werk wordt hervat voordat de eis voor een verdubbeling van het loon wordt ingewilligd.

Bij een tweede platinamijn, Implats, eisen vijftienduizend mijnwerkers tien procent loonsverhoging. Zij hebben het werk echter nog niet neergelegd. De mijnbouw, de belangrijkste tak van industrie van Zuid-Afrika, wordt geteisterd door gewelddadige stakingen die hun oorzaak vinden in rivaliteit tussen verschillende vakbonden.

De van de grootste vakbond NUM afgescheiden vakbond AMCU eist in de loononderhandelingen door Lonmin serieus te worden genomen en niet slechts te worden gedoogd als toehoorder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden