Vijfduizend lopen mee in de 'Mars voor Echte Banen'

Ruim vijfduizend liepen maandagmiddag van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein naar het Museumplein in de 'Mars voor Echte banen'.

null Beeld -
Beeld -

Dat heeft de bond maandag gemeld.

De mars is een jaarlijks onderdeel van de Dag van de Arbeid. Vorig jaar kwamen naar schatting 9000 leden, kaderleden en demonstranten naar Amsterdam voor de Dag van de Echte Banen.

Tijdens een manifestatie maken de FNV'ers zich sterk voor 'echte banen', dat wil zeggen: vaste banen die meer zekerheid bieden dan oproepcontracten. De vakbond wil het nieuwe kabinet aansporen meer te investeren in zekerheid in arbeid en inkomen. Zo wil de vakbond de positie van zzp'ers verbeteren, betere arbeidsvoorwaarden afdwingen voor publiek werk en dat er een flexibele aow-leeftijd wordt ingevoerd.

Giel Beelen
Vanaf 13.00 uur verzamelden de actievoerders bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Een uur later ving de mars richting het Museumplein aan. Daar vindt De Echte Banenmarkt plaats, met livemuziek en toespraken. Han Busker, de voorzitter van FNV, komt spreken en dj's - onder wie Giel Beelen - zorgen tot 19.00 uur voor muziek.

De 1 meiviering is niet onomstreden. Volgens de gemeente heeft het protest, met de 1 meiviering op het Museumplein, de afgelopen jaren steeds meer de vorm van een festival aangenomen. Dat wordt het FNV niet in dank afgenomen. Het verwijt: de vakbond misbruikt het recht op demonstreren voor een feestje - met alle overlast van dien.

Niet overdrijven
Sebastiaan Capel, voorzitter van de bestuurscommissie Zuid, onderschrijft dit bezwaar maandagmiddag vanaf het Museumplein via Twitter: 'De FNV viert 1 mei op het Museumplein. Kan me goed voorstellen dat bewoners dit eerder een evenement dan een demonstratie vinden.'

Tegen Het Parool heeft de nieuwe FNV-voorzitter Han Busker beterschap beloofd, al vindt hij dat de klacht van de gemeente niet moet worden overdreven. "Als wij afspraken maken met de gemeente, komen wij die ook na," zei hij. "Wij vinden dat Amsterdam de stad is waar wij 1 mei moeten vieren, en de afspraken daarover staan."

Tijdens de mars reden tram 4, 7, 9, 10, 14 en 24 een aangepaste route.

Lees ook: 'Dag van de Arbeid: de strijd is nog niet voorbij'

FNV-voorzitter Han Busker Beeld Marc Driessen
FNV-voorzitter Han BuskerBeeld Marc Driessen
null Beeld Hannah Stove
Beeld Hannah Stove
null Beeld Hannah Stove
Beeld Hannah Stove
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden