Update

Vijfde PvdA-kandidaat meldt zich op valreep: Lutz Jacobi

Op de valreep heeft zich vandaag nog een vijfde PvdA-Kamerlid gemeld voor het fractievoorzitterschap. Lutz Jacobi doet ook mee aan de ledenraadpleging. Tot 12 uur vanmiddag konden kandidaten zich aanmelden.

Sebastiaan Timmermans
Lutz Jacobi. © ANP Beeld
Lutz Jacobi. © ANP

De kandidatuur van Jacobi komt onverwachts. Ook Diederik Samsom, Nebahat Albayrak, Martijn van Dam en Ronald Plasterk doen mee.

Jacobi vindt dat ze net zo veel kans maakt op het PvdA-leiderschap als haar vier concurrenten. Ze erkent dat ze weliswaar niet zo bekend is in Den Haag, maar dat is volgens haar wel het geval in de regio. Jacobi heeft zich gekandideerd voor het PvdA-leiderschap omdat ze bij de andere kandidaten het verhaal miste om samen met de regio Nederland vooruit te helpen. 'Als je dat constateert, en je wilt niet aan de zijlijn staan, dan moet je niet van dat benauwde zijn en je dus kandidaat stellen', aldus Jacobi.

Friezin
Jacobi (56) zit sinds 2006 namens de PvdA in de Tweede Kamer. De geboren Friezin is woordvoerster natuur, platteland, land- en tuinbouw, visserij, recreatie en Waddenzee. Ze werd in 1985 lid van de PvdA. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen stond ze op plek 26 en kreeg ze ruim vijfduizend voorkeursstemmen.

Groenste politicus
Jacobi werd in 2009 door de belangenorganisatie Natuurmonumenten uitgeroepen tot de groenste politicus van dat jaar. Bij het grotere publiek geniet Jacobi mogelijk niet al te grote bekendheid, maar in haar regio wel. Dat komt mede door haar betrokkenheid bij de Waddenzee. Voor haar politieke carrière was ze onder meer directeur van de GGZ in Friesland.

De komende dagen voeren de kandidaten diverse debatten in Nederland. Op 16 maart wordt bekend wie de opvolger wordt van de vorige week opgestapte Job Cohen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden