Vijf zaken die Mitt Romney liever voor zichzelf houdt

Jezelf kandidaat stellen voor het presidentschap, betekent doorgaans dat je privéleven en verleden wordt omgespit. En toch lukt het om sommige zaken voor jezelf te houden. Vijf zaken die de Amerikaanse kandidaat namens de Republikeinen Mitt Romney (65) liever voor zichzelf houdt.

Annelies De Becker
Mitt Romney gisteren in Reno. Beeld AP
Mitt Romney gisteren in Reno.Beeld AP

Oude e-mails
Journalisten die zoeken naar e-mails en andere documenten uit Willard Mitt Romneys periode als gouverneur van de staat Massachusetts (2003-2007) hebben pech. Tijdens de laatste maanden van zijn gouverneurschap heeft Romney alle e-mails laten wissen van de server en van de harde schijven. Dat berichtte de Amerikaanse krant Boston Globe in 2011.

Wel werden honderden dozen vol documenten, e-mails, memo's en andere papieren aan de 'state archivists' gegeven. Maar elk document in die dozen was nagekeken en goedgekeurd door Romneys personeel. Als Romney gênante of onthullende documenten bezat, zitten die dus niet in die dozen. Volgens Pam Wilmot, directeur van de lobbygroep Common Cause Massachusetts, is geen enkele gouverneur al zo ver gegaan als Romney om zijn communicatie geheim te houden.

Buitenlandse investeringen
Romney bracht een deel van zijn vermogen onder in het buitenland, en ontloopt zo Amerikaanse belastingen. En hij heeft geen zin om openheid te geven over hoe vaak hij dat al gedaan heeft en over hoeveel geld het gaat. Volgens persbureau AP heeft Romney zeker twintig 'investment holdings', waarvan minstens zeven in het buitenland, niet aangegeven in de documenten die hij moest indienen om zich kandidaat te stellen voor het Witte Huis.

De enige reden waarom het publiek überhaupt al iets weet over Romneys investeringen is omdat hij na veel druk zijn belastingaangifte van 2010 publiek gemaakt heeft. Daarin staan verschillende investeringen die hij niet vermeld heeft toen hij zich kandidaat stelde voor gouverneur en president.

Brieven aan zijn vader
George Romney, Mitts overleden vader, hield alle brieven bij die hij ontving van zijn vier kinderen tussen 1939 en 1972. In zijn archieven, waarvan bijna 450 dozen vol brieven, artikels en tapes bijgehouden worden in de University of Michigan, zaten een stapel brieven die zijn kinderen hem gestuurd hadden terwijl zij op de universiteit zaten, op missie waren of verhuisd waren uit het ouderlijke huis.

Vader Romney wilde alles weten van zijn kinderen: over hun studies, over hun leefgewoonten en zelfs over hun liefdesleven. In een brief van 3 november 1959 schrijft hij aan zoon Scott dat hij benieuwd is naar de meisjes met wie hij omgaat. 'Heb je dat kleine blonde meisje in de kerk al gezien?', schreef George Romney. 'Zitten er mooie Mormoonse meisjes op Standford?'

Maar vreemd genoeg zit er in die 450 dozen correspondentie slechts één brief van Mitt. De brief werd verstuurd vanuit Frankrijk, waar Romney bij een Mormoonse missie werkte, en is heel vrolijk, ondanks het feit dat hij een maand eerder bijna gestorven was bij een auto-ongeluk. Mitt Romney beëindigde de brief door te zeggen dat zijn ouders zijn brieven, wat impliceert dat hij er meerdere schreef, moeten doorgeven aan de rest van de familie. Het is onduidelijk waar de andere brieven van Mitt Romney aan zijn vader naartoe zijn.

Belastingaangiftes
Romney heeft tot nu toe slechts één belastingaangifte vrijgegeven: die van 2010. Hij heeft ook gezegd dat hij bereid is die van 2011 te publiceren, als die voltooid is. Maar verder wil hij niet gaan. Hij is bang dat de informatie in de belastingaangiftes van de jaren daarvoor door Democraten tegen hem gebruikt kan worden. 'Team-Obama is op zoek naar iets wat ze kunnen gebruiken om de aandacht af te leiden van het falen van de president', zei Romney aan het magazine National Review. 'Ik sta niet te springen om hen honderden of duizenden pagina's te geven die ze kunnen analyseren en waarover ze kunnen liegen.'

Pensioenspaarplan
Op Romneys Individual Retirement Account (IRA), een pensioenspaarplan waarop je geen belastingen betaalt, staat minimaal 20,7 miljoen dollar en maximaal 101,6 miljoen dollar. Dat geld groeit dus belastingvrij aan. Het is echter onduidelijk hoe Romneys pensioenspaarrekening zo groot kan geworden zijn.

De jaarlijkse limiet van geld dat je kan storten op een IRA is momenteel 17.000 dollar. Toen Romney nog aan het hoofd stond van private equity-bedrijf Bain Capital was dat nog 30.000 dollar. Rekening houdend met die limieten zou er volgens de Amerikaanse media dus ongeveer 450.000 dollar op Romneys rekening kunnen staan. Er doen veel speculaties de ronde over hoe Romney dat extra geld op zijn rekening heeft kunnen krijgen en zo lang hij er zelf niet over praat, zullen die theorieën allicht steeds groter en erger worden.

Lijstje via Mother Jones.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden