Vijf vragen over het liquidatieproces Passage

Morgen gaat het gerechtshof Amsterdam verder met het hoger beroep van het liquidatieproces Passage. Vorige week verraste het Openbaar Ministerie (OM) met de mededeling dat er een tweede kroongetuige is, in de persoon van Fred Ros. De ontwikkeling zal bij de hervatting van het proces hét onderwerp van debat zijn in de zittingszaal van de rechtbank op Schiphol. Vijf vragen over het meest langdurige strafproces dat ooit in Nederland heeft gespeeld.

Redactie
Fred Ros Beeld anp
Fred RosBeeld anp

Waar gaat het liquidatieproces Passage ook alweer over?
Passage gaat over zeven moorden in onderwereld. Vijf ervan werden in 1993 gepleegd, een in 2005 en een in 2006. In totaal elf verdachten staan terecht, onder wie de twee kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros. Met La Serpe sloot justitie al eerder een deal. Hij is alweer op vrije voeten en is als beschermde getuige ergens op de wereld een nieuw leven begonnen. De rechtbank legde drie andere verdachten in januari 2013 levenslang op; deze drie zijn uitvoerders van meerdere liquidaties.

Wie is Fred Ros?
Ros (45) is een van de elf verdachten. De rechtbank veroordeelde hem tot 30 jaar cel, onder meer wegens het organiseren van de moord op Thomas van der Bijl in april 2006. Vorig jaar december gaf hij aan dat hij wilde praten, daarna is de overeenkomst met het OM tot stand gekomen. Justitie hoopt mede door zijn verklaringen de opdrachtgevers van diverse liquidaties veroordeeld te krijgen en heeft hem een gehalveerde strafeis als tegenprestatie beloofd.

Hoe zit het ook alweer met Willem Holleeder in het Passageproces?
Hij is verdachte, maar hij is niet met deze groep voor de rechter gebracht, omdat er niet genoeg bewijs tegen hem was. Zijn naam komt vaak voor in het vele duizenden pagina's dikke dossier en het OM noemt hem ook lid van de criminele organisatie. Daarnaast wordt hij verdacht van het geven van moordopdrachten (Kees Houtman in 2005, Van der Bijl in 2006). Mede aan de hand van de verklaringen van Ros kijkt het OM of Holleeder in een apart proces voor de rechter gebracht kan worden.

Wie ziet het OM nog meer als opdrachtgevers voor de moorden?
In het nu lopende proces zijn dat Dino Soerel en Ali A. De rechtbank vond de beschuldiging van het opdracht geven niet bewezen en sprak de twee daarvan vrij. Tegen beiden had het OM levenslang geëist; het ging dan ook in beroep tegen de vrijspraak. Ali A. is allang weer op vrije voeten, Soerel zit nog vast in het kader van een drugszaak.

En hoe gaat Passage nu verder?

Het proces is tot dusver zeer grillig en onvoorspelbaar verlopen. De nieuwe kroongetuige zal dat er niet beter op maken.

Lees morgen (18-9) het volledige portret van Fred Ros in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden