Vijf verzetsheldinnen krijgen brug in Slotermeer

Vijf bruggen in Slotermeer worden woensdag vernoemd naar vrouwen uit het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Volgens stadsdeel Nieuw-West is de rol van verzetsheldinnen onderbelicht.

Priscilla Tienkamp
Ook Hannie Schaft krijgt haar eigen brug Beeld -
Ook Hannie Schaft krijgt haar eigen brugBeeld -

Brug 602, aan de rand van Slotermeer-Noordoost, heet sinds vorig jaar de Jacoba van Tongerenburg. In de buurt zijn al veel straten vernoemd naar verzetshelden, maar vrouwen bleven onderberlicht.

Daarom boog de Commissie naamgeving openbare ruimten zich over de opties om de verzetsheldinnen ook een plek in de buurt te geven. Er werden vijf naamloze bruggen gevonden.

In overleg met het NIOD en het Verzetsmuseum kwam er een lijst van vijf vrouwen die vanaf woensdag hun eigen brug in de stad hebben: Brug 601 wordt de Hannie Schaftbrug, Brug 600 de Frieda Belinfantebrug, Brug 603 de Henriette Pimentelbrug, Brug 628 de Hester van Lennepbrug en Brug 629 de Henriette Voûtebrug.

Verzet
Frieda Belinfante (1904-1995) was tijdens de bezetting actief in het kunstenaarsverzet en lid van Groep 2000. Samen met Gerrit van der Veen bereidde zij de overval op het Amsterdamse bevolkingsregister in maart 1943 voor.

Henriette Pimentel (1876-1943), directrice van de crèche aan de Plantage Middenlaan 31 zette, samen met beheerder van de aan de overkant gelegen Hollandse Schouwburg Walter Süskind zette Pimentel, de vluchtroute voor joodse kinderen via de kweekschool op.

Hester van Lennep (1916-2000) bracht sinds 1942 joodse kinderen naar onderduikadressen bij vrienden en kennissen. Vanaf 1943 werkten ze daarbij ook samen met andere verzetsgroepen.

Henriette Voûte (1918-1999) behoorde tot de kern van de verzetsgroep die na de oorlog bekend zou worden als 'het 'Kindercomité': een groep studenten die tijdens de oorlog ongeveer 1100 joodse kinderen heeft gered.

Hannie Schaft (1920-1945, 'het meisje met het rode haar', was een Nederlandse communiste en verzetsstrijder. Ze pleegde diverse aanslagen op Duitsers, landverraders en collaborateurs.

De 'onthulling' van de vijf bruggen vindt woensdag om 13.30 uur plaats op de Jacoba van Tongerenbrug, aan de burgemeester Fockstraat bij het Gerbrandypark.

Welke bruggen worden vernoemd en wie zijn de verzetsheldinnen naar wie ze vernoemd worden? Bekijk het op de kaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden