Vijf verdachten Guantanamo bekennen schuld

Khalid Sheikh Mohammed en vier anderen zijn bereid zich schuldig te verklaren voor de aanslagen van 11 september. Foto EPA Beeld
Khalid Sheikh Mohammed en vier anderen zijn bereid zich schuldig te verklaren voor de aanslagen van 11 september. Foto EPA

GUANTÁNAMO - Khalid Sheikh Mohammed, het brein achter de aanslagen van elf september 2001, wil 'een volledige bekentenis' afleggen. Vier prominente medeverdachten willen hetzelfde doen.

Mohammed verraste het militaire tribunaal in Guantánamo met zijn mededeling, die hij zei te doen namens de groep van vijf. ''Wij willen gezamenlijk schuld bekennen,'' aldus de man die eerder verklaarde 'van A tot Z' verantwoordelijk te zijn voor de aanslagen in New York en Washington.

''Wij willen geen tijd verliezen,'' aldus Mohammed. In juni zei hij al ernaar te verlangen 'een martelaar' te worden. Ervan overtuigd dat hij niet aan de doodstraf kan ontkomen, lijkt Mohammed met zijn medeverdachten aan te sturen op een zo snel mogelijke veroordeling door af te zien van een langdurige rechtsgang
in het militaire systeem van Guantánamo.

Twijfel over doodstraf
De voorzitter van het tribunaal, kolonel Stephen Henley, werd gisteren overvallen door de tactiek van Mohammed en de anderen Volgens hem is onduidelijk of het tribunaal, dat speciaal werd opgezet voor de berechting van Guantánamogevangenen, kan overgaan tot het uitspreken van de doodstraf zonder dat de schuld van de verdachten door een jury is vastgesteld.

Het is niet onmogelijk dat Mohammed, die zich gisteren duidelijk opwierp als de leider van de groep van vijf, mede de bedoeling heeft met de bekentenis de hiaten in de geïmproviseerde rechtsgang voor het voetlicht te brengen.

Het daadwerkelijk afleggen van een bekentenis bleef nog uit, omdat Henley van twee van de vijf verdachten nog een psychologisch rapport moet ontvangen. Dat was voor de andere drie reden te wachten. ''Ons verzoek schuldig te mogen pleiten, was gebaseerd op een gezamenlijke strategie,'' zei verdachte Ali Abd al-Aziz Ali, de rechterhand van Khalid Sheikh Mohammed.

De vijf verdachten zeggen op 4 november, de dag van de presidentsverkiezingen, besloten te hebben tot een gezamenlijke bekentenis. Ze willen niet verdedigd worden door een advocaat, of die nu militair is of niet. ''Jullie worden allemaal betaald door de Amerikaanse regering. Ik vertrouw geen enkele Amerikaan,'' zei Mohammed.

Ramzi Binalshibh, ook wel 'de twintigste kaper' genoemd, verklaarde tijdens de zitting zijn trouw aan Osama bin Laden en zei te hopen dat 'de jihad doorgaat'. (HET PAROOl)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden