Update

Vijf tot vijftien doden bij explosie fabriek in Texas

Vijf tot vijftien mensen zijn omgekomen door de explosie van een een kunstmestfabriek in het Texaanse plaatsje West. Dat is de inschatting van de Amerikaanse politie donderdag. De fabriek vloog met een enorme klap de lucht in en hierbij zijn tientallen huizen weggevaagd. Er was urenlang onduidelijkheid over het aantal slachtoffers en lokale hulpdiensten meldden aanvankelijk rekening te houden met tientallen doden.

Redactie

De plek van de ontploffing wordt door de politie gezien als een 'plaats delict', al hebben de onderzoekers geen onmiddellijk bewijs voor opzet of overtreding van regels.

In de omgeving van de fabriek in het dorpje West, nabij Waco, zijn tientallen huizen verwoest en is een verpleeghuis beschadigd. Mensen zijn uit het verpleeghuis geëvacueerd. Een appartementencomplex met vijftig units is ingestort. De smeulende branden in het complex vormen volgens plaatselijke autoriteiten een risico van nog een explosie, omdat een tweede tank kunstmest zou kunnen ontploffen.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap

D.L. Wilson van de staatspolitie zegt in het gebied rond de fabriek te zijn geweest en omschrijft de puinhopen als 'gigantisch'. 'Net als Irak, net als Oklahoma - het lijkt wel een oorlogsgebied, dus u begrijpt over wat voor een soort schade we het hier over hebben.'

Reddingswerkers gaan van huis tot huis en doorzoeken ook alle bedrijven en winkels. In veel gevallen gaat het om zoeken tussen en onder de puinhopen.

De explosie was tot tientallen kilometers verderop te voelen. De Amerikaanse geologische dienst USGS registreerde de klap, die een kracht van 2,1 op de schaal van Richter had.

undefined

Brand
Volgens de nieuwszender KWTX.com kwamen de eerste meldingen van de ontploffing binnen rond 10 voor 8 's avonds (lokale tijd). De explosie zou zich hebben voorgedaan nadat brand was uitgebroken. De 58-jarige Debby Marak zegt dat ze woensdagavond net godsdienstles had gegeven toen ze rook zag opstijgen in het gebied waar de fabriek ligt. Ze reed erheen om te kijken wat er aan de hand was, maar toen ze uitstapte kwamen net twee jongens op haar afrennen. Ze riepen dat ze weg moesten wezen, omdat de fabriek ging ontploffen. Toen ze een blok verderop was explodeerde de fabriek. Volgens haar man, die de explosie had gezien, was het een enorme vuurbal in de vorm van een paddestoelwolk.

undefined

Een rookpluim stijgt op na de explosie bij de fabriek Beeld ap
Een rookpluim stijgt op na de explosie bij de fabriekBeeld ap
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden