Vijf politiekorpsen onder curatele

DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft vijf politiekorpsen onder curatele gesteld. Hun financiële problemen zijn dermate groot dat het hun niet lukt de begroting voor de komende jaren sluitend te krijgen.

Het gaat om de korpsen Friesland, Drenthe, Gelderland-Zuid, Limburg-Noord en Brabant-Noord.

De maatregel houdt in dat de betrokken korpsen in de eerste drie maanden van dit jaar niet meer mogen uitgeven dan een kwart van het geld dat ze van de minister hebben gekregen. Daarnaast moeten ze voor elke investering of lening toestemming vragen. Ook mogen ze pas personeel in dienst nemen als Ter Horst daar groen licht voor gegeven heeft.

Het preventief toezicht geldt in beginsel voor de duur van een jaar. In de tussentijd wordt gezocht naar een oplossing voor de financiële problemen. Dat gaat vrijwel zeker gepaard met bezuinigingen bij de korpsen, aldus een woordvoerder van de minister. Voorwaarde is wel dat die niet ten koste mogen gaan van de 'hoeveelheid blauw op straat' of de beschikbare recherchecapaciteit. Als de begroting alsnog sluitend kan worden gemaakt, zal het toezicht worden verminderd.

Aanvankelijk leken nog meer korpsen problemen te hebben met hun budget. Uit een overzicht van de Raad van Hoofdcommissarissen bleek eind vorig jaar dat bijna de helft van de 25 korpsen in 2011 geen sluitende begroting meer zou hebben. Het totale tekort van de politie zou in dat jaar oplopen tot ruim honderd miljoen euro.

Ter Horst liet daarop weten dat de korpsen in haar ogen nog te weinig moeite deden hun financiën op orde te krijgen. Volgens haar konden ze nog verder besparen door effici-enter te gaan werken en intensiever samen te werken.

De afgelopen maanden hebben de korpsen samen met het ministerie naar oplossingen gezocht voor de financiële problemen. Bij de meeste korpsen is dat gelukt. Veel van hen doen daarbij een beroep op het eigen vermogen.

Het Friese politiekorps stond al sinds vorig jaar onder curatele wegens grote tekorten. Volgens een woordvoerder van dat korps is het toezicht even 'passief' geweest, maar is het sinds kort weer 'geactiveerd'. Een woordvoerder van de politie Drenthe zei nog niets te weten van de ondertoezichtstelling. Korpsbeheerder Thom de Graaf van het korps Gelderland-Zuid laat slechts via zijn woordvoerder weten met het ministerie in gesprek te zijn over de financiële situatie van het korps. De andere twee korpsen wilden niet reageren. (HET PAROOL)

De maatregel houdt in dat de betrokken korpsen in de eerste drie maanden van dit jaar niet meer mogen uitgeven dan een kwart van het geld dat ze van de minister hebben gekregen. Foto ANP/Koen Suyk Beeld
De maatregel houdt in dat de betrokken korpsen in de eerste drie maanden van dit jaar niet meer mogen uitgeven dan een kwart van het geld dat ze van de minister hebben gekregen. Foto ANP/Koen Suyk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden