Vijf Nederlandse nominaties Gouden Roos

LONDEN - Vier Nederlandse programma's en een programma-idee maken kans op een Gouden Roos op het gelijknamige televisiefestival van Luzern. Dat heeft de organisatie van het evenement dinsdag laten weten.

Het TROS-programma CAPaward 2008 (bedacht door Lucille Werner) is samen met Million Dollar Wedding van Eyeworks en Challenge van MasMedia genomineerd voor een Gouden Roos in de catagorie Entertainment. In de categorie Drama maakt Spangas (NL Film en TV BV) dat de NCRV uitzendt een kans op een prijs. Bij de programma-ideeën (pilots) is Breakouts van Moving Targets Media BV een kanshebber.

De Gouden Roos (Rose d'Or) geldt als het meest prestigieuze Europese festival voor amusementsprogramma's op televisie. De eerste editie van het evenement was in 1961, toen nog in Montreux. Sinds 2004 heeft het festijn plaats in Luzern. Van 2 tot en met 5 mei moet duidelijk worden welke genomineerden daadwerkelijk een prijs mee naar huis mogen nemen.

In Million Dollar Wedding strijden paren voor de titel 'het favoriete huwelijkspaar'. Het winnende paar wordt beloond met grote prijzen en een million dollar wedding. Het programma, dat nog niet aan het buitenland is verkocht, flopte in Nederland.

De CAPaward krijgt dit jaar op 28 augustus een tweede editie. De awardshow geldt als een vervolg op de vroegere Mis(s) Verkiezing, waarin logischerwijs alleen vrouwen in het strijdperk traden. In het programma CAPaward presenteren de makers mensen met een lichamelijke beperking die ''door middel van hun sterke wil en doorzettingsvermogen hun lichamelijke handicap hebben overwonnen en omgezet in 'CAPabilities' '', aldus een TROS-woordvoerster.

Breakout! is een interactieve reality gameshow, waarin twaalf kandidaten worden opgesloten in een gevangenis met als doel binnen 18 weken te ontsnappen. Spangas is een jeugd-soapserie van de NCRV en ZOOP. Challenge Me heet op de Nederlandse televisie Ik Wed Dat Ik Het Kan en laat mensen hun uitdagingen wel of niet waarmaken.

In totaal zijn er tien 'gewone' categorieën op het festival en is er een oeuvreprijs. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden