Vijf korhoenders uitgezet in Salland, 'meer zullen volgen'

Op de Sallandse Heuvelrug lopen sinds vanavond vijf wilde, Zweedse korhoenders rond. De uitgezette vogels moeten voorkomen dat de Nederlandse populatie uitsterft.

De dieren zijn in de omgeving van Nijverdal (Overijssel) uitgezet. De beschermde vogels zijn maandagochtend gevangen. Twee ervan, een haan en een hen, zijn voorzien van een zendertje. Volgend jaar zullen er tussen de 15 en 20 Zweedse korhoenders worden uitgezet, aldus projectleider Corné Balemans van Staatsbosbeheer.

Laatste populatie
In het Overijsselse natuurgebied leven naar schatting nog twee hanen en acht of tien hennen. Het is de laatste in het wild levende populatie korhoenders in het land. In de jaren '70 liepen er nog honderden van deze beschermde diersoort rond in het land.

De reddingsactie is een samenwerking van Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer. De vier hanen en een hen zijn recent in Zweden gevangen. 'Dit is het laatste redmiddel voor de korhoen', zei een zegsman van Vogelbescherming Nederland.

Omstreden
De uitzetting is omstreden: de Faunabescherming noemde het kansloos en in strijd met internationale regels voor natuurbescherming. 'We kunnen er met alle organisaties lang over vergaderen, maar dan volgt een reddingsoperatie voor een diersoort die al is uitgestorven in ons land.'

De oorzaken van het teruglopen van de populatie de laatste jaren zijn niet geheel bekend. Enkele kuikens werden gevolgd maar die stierven allemaal door voedselgebrek. De natuurorganisaties hopen dat de Zweedse dieren voor nageslacht zorgen. Het einddoel is dat de populatie zonder hulp overeind blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden