Tips

Vijf keer je zelfkennis bijspijkeren in maart

Hoe verander je slechte gewoontes in betere, bestaat ware liefde of kunnen we stoppen met zoeken en handelen we op basis van hersenspinsels of door redenen? Het Parool tipt vijf lezingen in maart waar wordt stilgestaan bij verschillende vragen over het leven.

Redactie
Foto ter illustratie Beeld anp
Foto ter illustratieBeeld anp

De kracht van goede gewoontes

Deze avond is een hommage aan de overleden René Gude, hij vond dat de enige manier om vooruitgang te boeken is slechte gewoontes te vervangen. Daarom wordt er door Bert Wagendorp, Laura van Dolron en schrijfster Désanne van Brederode stilgestaan bij de kracht van gewoontes en hoe je slechte gewoontes vervangt door betere leefregels. Daarnaast worden drie leefregels onder de loep genomen: wees mild voor jezelf, wees aardig tegen anderen en wees constructief naar de wereld.

Maandag 7 maart om 20:00 uur in de Rode Hoed

Gewetensvragen: Moet ik stoppen met vlees eten?

In de serie Gewetensvragen worden persoonlijke dilemma's over actuele vraagstukken behandeld. Deze keer gaat het over de vraag of we nog wel vlees moetend eten: het is lekker, maar het gaat ten koste van de dieren en en het milieu. Voorafgaand aan het programma wordt de documentaire Vleesverlangen getoond, waarna de maakster Marijn Frank vertelt over haar worstelingen over vegetarisch eten of niet. Ook spreken Cor van der Weele, bijzonder hoogleraar wijsbegeerte, Janno Lanjouw, freelance journalist die zich specialiseert in voedselvraagsteukken, Milouska Meulens en Jelmer Mommers expert in klimaatverandering.

Woensdag 9 maart om 20:00 uur in de Nieuwe Liefde

null Beeld anp
Beeld anp

Jong geleerd, oud geliefd - Een medicijn tegen moderne liefdesstress

Een programma over romantic, passie en intimiteit en hoe dit verandert tijdens een mensenleven. Zo is er een panel van ouderen aanwezig die vertellen over hun liefdeservaringen: hebben ze de ware gevonden of verloren of bestaat de ware helemaal niet. De Nieuwe Liefde wil geen antwoorden geven, maar een relaxte middag organiseren met warme en humoristische verhalen over de liefde.

Zaterdag 12 maart om 16:00 uur in de Nieuwe Liefde

null Beeld anp
Beeld anp

Masterclass over het leven: hoe verspeel je je leven?

Het vierde deel van een serie masterclasses levenswijsheid voor twintigers. In deze masterclass gaat het over of wij nog wel spelen: alles wat we doen moet nuttig zijn, maar daarmee verdwijnt onze inner homo ludens (de spelende mens). Tijdens deze avond wordt stilgestaan bij welke keuzes mensen maken die voortkomen uit onbewuste gedachtes.

Maandag 14 maart om 19:30 uur in de Rode Hoed

Waarom we vrij zijn als we denken

De jongste filosofiehoogleraar in Duitsland Markus Gabriel verdedigt de premisse dat we handelen op grond van redenen, niet vanuit neurale processen of onverwerkte jeugdtrauma's. Gabriel vertelt op 31 maart waarom dit verschil zo belangrijk is voor ons denken en handelen en legt dit uit aan de hand van Duitse filosofen maar ook met behulp van tv-series als The Walking Dead en Fargo.

Donderdag 31 maart om 19:30 uur in de Westerkerk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden