Vijf kandidaten voor opvolging Emile Jaensch in bestuur Zuidoost

De zoektocht naar een opvolger van dagelijks bestuurder Emile Jaensch in Zuidoost gaat langer duren dan voorzien. De voorgenomen installatie van een nieuwe bestuurder op 8 maart zal zeker niet worden gehaald.

Door Patrick Meershoek
Urwin Vyent en Muriël Dalgliesh, de overgebleven dagelijks bestuurders in Zuidoost. Beeld Parool
Urwin Vyent en Muriël Dalgliesh, de overgebleven dagelijks bestuurders in Zuidoost.Beeld Parool

Dat zegt emeritus hoogleraar Guus Borger, die samen met waarnemend burgemeester Amy Koopmanschap van Velsen sinds begin deze maand gesprekken voert met de leden van de bestuurscommissie over de vorming van een nieuw dagelijks bestuur.

Het grote probleem is het versnipperde politieke landschap in Zuidoost, vertelt Borger over de stand van zaken. "De bestuurscommissie telt dertien leden, verdeeld over tien fracties. Vijf leden hebben zich kandidaat gesteld, en mogelijk worden dat er nog meer."

Samenstelling
Borger wil geen namen noemen, maar een rondgang leert dat in elk geval Hans Res (CDA), Tineke de Boer (OZO), John Olsen (CU), Roy Ristie en Remco van Dijk (D66) zich hebben aangemeld als kandidaat. Andro Bottse van de VVD zegt de optie open te houden.

Ook over de samenstelling van de coalitie bestaat verschil van mening. Enkele fracties dringen erop aan dat ook GroenLinks uit het dagelijks bestuur stapt, zodat er twee portefeuilles te vergeven zijn. De adviseurs zien daar geen aanleiding toe, vertelt Borger.

Stabiliteit
"Een andere optie is dat Zuidoost met twee dagelijks bestuurders verder gaat," zegt hij. "Maar dat lijkt me slecht voor de stabiliteit van het bestuur en het aanzien van de politiek. En ik verwacht dat de centrale stad daar ook niet erg enthousiast over zal zijn."

Volgende week worden de gesprekken hervat. Borger: "Het is echt erop of eronder. Het wordt tijd dat de commissieleden iets laten zien dat lijkt op het begin van bestuurlijke daadkracht. Als wij er niet in slagen om dit proces goed af te ronden, heeft het stadsdeel echt een probleem."

Binnen de bestuurscommissie is afgesproken dat, mochten de adviseurs er niet uitkomen, de dertien leden gaan stemmen over de kandidaten. Als geen van de kandidaten een meerderheid krijgt, volgt een nieuwe ronde over de twee kandidaten met de meeste stemmen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden