Plus
Vijf juryleden met open mond van verbazing
Als je vijf juryleden met open mond van verbazing kunt achterlaten met je denimcreaties, kom je van goeden huize. Anbasja Blanken (29) lukte het woensdag; ze sleepte de Global Denim Award 2016 binnen.
Wat ze precies met de stof had gedaan, wist ze op het podium na afloop zelf ook even niet meer. Zo ongelooflijk veel.
Experimenten, manipulaties, laser cutting, pure ongeverfde denim met de hand gerafeld, er een glow in the dark-draad doorheen geweven ... En dat alles om het materiaal uiteindelijk een luxe, rodelopergevoel te geven. Er was nauwelijks nog te zien dat het hier denim betrof.
Zo clean
"What on earth just happened, that was the most insane thing," verwoordde denimconsultant en designer Amy Leverton, zeg maar de Lidewij Edelkoort van de denim, de reactie van de jury van de Global Denim Awards 2016 op het werk van Anbasja Blanken.
"De stoffen, al het handwerk. Ik heb wereldwijd veel destructie en rafels gezien, maar zij maakt alles zo clean, alsof het een cocktailjurk uit de jaren zestig betreft. En dan ook nog al die kralen en pailletten erop, en niet te vergeten al het patchwork."
Alex Jaspers van Scotch & Soda en Amsterdams Blauw, eveneens in de jury, noemde Blankens werk waanzinnig en betoverend. "Het is bijna een couturecollectie, boordevol technische hoogstandjes, en ook nog duurzaam geproduceerd."
Warm bad
Drie jaar geleden studeerde Blanken, geboren in Curaçao, af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In januari toonde ze haar eerste prêt-à-portercollectie tijdens de Amsterdam Fashion Week en in juni lanceerde ze Ala Blanka, een tweede label met luxe broeken voor vrouwen.
Met de gewonnen tienduizend euro mag ze doen wat ze wil. Met de prijs speelt ze zich vooral in de kijker van het internationale dieharddenimpubliek. De dame van de Italiaanse weverij ITV Denim, waarmee Blanken had samengewerkt, stond even hard te juichen.
ITV won ook de eerste editie van de Global Denim Awards (in 2014), toen werd samengewerkt met de in Den Haag wonende ontwerper Jonathan Christopher. Ze zijn familie voor het leven geworden, Christopher is kind aan huis in Abruzzo.
Warm bad
En dat familiegevoel, dat terechtkomen in een warm bad, al klinkt dat wat zijig, is typerend voor de denimbusiness. Daarin heerst een grote gunfactor, zegt Mariette Hoitink van moderecruitmentbureau HTNK, medeoprichter van onder andere stichting House of Denim en de awards.
"Iedereen in deze business heeft zo'n liefde voor het product, dat staat op één, vóór de concurrentie aftroeven, marketing en de rest."
De modeshow en awarduitreiking waren het hoogtepunt van de Kingpins Show, de denimbeurs in de Gashouder op het Westergasterrein, waar de crème de la crème van de jeanswereld tweemaal per jaar bijeenkomt om stoffen in te kopen.
Wereldwijd zijn er 512 denimweverijen, 40 daarvan zijn vertegenwoordigd in Amsterdam. "Alleen de premier league," zegt Hoitink. "Geen zaterdagamateurs."
Moderoyalty
Bij de Global Denim Awards worden nu eens niet de grote modemerken die de stoffen afnemen in het zonnetje gezet, maar de weverijen. Ze worden geselecteerd door Kingpins Showeigenaar Andrew Olah en Hoitink op basis van duurzaamheid en innovatie, waarna ze worden gekoppeld aan een opkomende designer.
Hoitink: "Ze zijn altijd zeer vereerd. De consument ziet alleen eindproducten, maar die zijn begonnen bij de weverijen. Zij zijn continu bezig met nieuwe ontwikkelingen."
Book of denim
Begint het blauwe bloed ook te kriebelen? Het door Code Amsterdam Publishing uitgebrachte Book Of Denim biedt bijzondere interviews met en portretten van industry-insiders.
Hondenspeeltje
Ook in een denimpak: Donald Trump, het hondenspeeltje (of de knuffel from hell), genaamd The Dognald. Gespot op Manhattan.