Tijdlijn

Vijf jaar vete in de Marokkaans-Amsterdamse onderwereld

Vijf jaar geleden kwam de al langer sluimerende vete in de Amsterdamse onderwereld met donderend geraas tot uitbarsting, met de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt. Dit is er sindsdien gebeurd.

Paul Vugts en Maarten van Dun en tijdlijn: Jasper Piersma
null Beeld anp
Beeld anp

Dat Amsterdam met een nieuw probleem kampte was die koude decemberavond in 2012 direct duidelijk: twee jongemannen waren met automatisch vuurwapens doodgeschoten, middenin een woonwijk, terwijl een derde man ternauwernood had kunnen ontsnappen.

Op hun vlucht hadden de schutters het vuur geopend op achtervolgende motoragenten, die enkel door geluk en snel handelen ongedeerd bleven.

Toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan noemde de kogelregen vol afschuw 'wild west', nadat was geconstateerd dat de kogels ook terecht waren gekomen in de huizen van buurtbewoners.

Sindsdien zijn nog veel meer Amsterdamse criminelen met grof geweld geliquideerd, veelal op jonge leeftijd. De daders gaan roekeloos te werk, met zware wapens die zij soms nauwelijks kunnen hanteren.,

Al meerdere keren namen schutters de verkeerde onder vuur, waardoor volstrekt onschuldige Amsterdammers werden vermoord.


Wat speelt op de achtergrond?
Op de achtergrond speelt een ingewikkelde mix van wraak, verraad en dubbelspel, waarbij soms heel jonge jongens het ene moment een rol spelen bij een liquidatie, om korte tijd later zelf te worden vermoord.

De onderwereld vereffent de eigen rekeningen, ook voordat politie en justitie verdachten voor de rechter kan brengen. Toch, de recherche boekt de laatste jaren opvallende successen in de onderzoeken naar onderwereldmoorden, mede door het kraken van de gecodeerde PGP-telefoons.

Hoewel in 2017 in de Amsterdamse onderwereld beduidend minder liquidaties werden gepleegd, is het niet ondenkbaar dat oude én nieuwe vetes in de toekomst zullen oplaaien.

Reconstructie Staatsliedenbuurt

Kon doelwit Benaouf A. zien wie hem eind 2012 vanuit een aanstuivende Audi beschoot in de Staatsliedenbuurt? Een reconstructie inclusief scheurende auto moest het gerechtshof in november 2016 alsnog een beeld geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden