Vijf jaar geëist voor terugschieten vanuit café De Pijp

Justitie wil vijf jaar cel voor crimineel Riff W. (29) uit De Pijp. Die schoot op 2 april 's nachts vanuit café Zuid (hoek Ruysdaelkade en Van Ostadestraat) driemaal terug nadat twee mannen acht kogels op de kroeg hadden afgeschoten.

Café Zuid in De Pijp. Beeld -
Café Zuid in De Pijp.Beeld -

Officier van justitie Roos Bosman gaat uit van een poging tot doodslag en vindt dat W. zich niet kan beroepen op 'noodweer' of juridische varianten daarop. Hij ging 'in het wilde weg in de tegenaanval' vanuit de keuken achterin het café.

Dat komt volgens de aanklaagster neer op 'eigenrichting'. 'Powerplay'.

W. nam volgens Bosman het risico een toevallige voorbijganger, een cafébezoeker, iemand in één van de woonboten in de Boerenwetering of één van de schutters te raken.

'Centjes'
De officier acht bovendien bewezen dat W. de ruim vijfduizend euro heeft witgewassen die hij bij zich had toen hij op 19 juli op het vliegveld van Keulen werd gearresteerd op weg naar Tanger, Marokko.

Ze liet de aanklacht vallen over het witwassen van 'zijn' Rolex Oyster omdat rechters 'in al hun wijsheid dan wel naïviteit' geloofden dat hij die had geleend van een vriend - die 'het klokkie' inmiddels heeft teruggekregen.

Vriend Omar E., 'Centjes', met wie W. in het café was, kreeg onlangs tien maanden cel voor onder meer het bezit van het door W. gebruikte vuurwapen. Het café is definitief gesloten.

Drie kogels die de formeel onbekend gebleven schutters vanaf de straat hadden afgevuurd, raakten cafébezoekers. I.L. (1995) in zijn keel, A.S. (1980) in zijn zij en Riff W. in zijn linkerhand.

Lachgas
Door de schoten was iedereen in paniek, herhaalde W. dinsdagmiddag in de rechtbank. "Je denkt: misschien ga ik wel dood hier. De hele tent werd doorzeefd."

Omar E. en W. waren door de politie al gewaarschuwd dat criminele rivalen het op hun hadden voorzien. Op E. waren al moordaanslagen gepleegd. Dat W. gevaar liep doordat hij een horloge van zijn criminele buurtgenoot M. el J. had gestolen, zoals een anonieme tipgever van de recherche beweerde, is volgens W. onzin.

Hij was bang door de schoten, niet doordat hij in die periode al dreiging voelde. "Ik was doodsbang. Als waarschuwing heb ik geschoten, met bedoeling: kom beter niet naar binnen."

De vijfduizend euro in briefjes van honderd die hij bij zijn arrestatie bij zich droeg, had hij naar eigen zeggen legaal. Hij had zijn motorscooter voor 4600 euro verkocht. Zijn handel in lachgas, met een in de zaal aanwezige 'compagnon', kwam net op gang. Op camerabeelden lurken cafébezoekers vlak voor het schieten gretig aan lachgasballonnen.

'Levens gered'
Advocaat Michiel Balemans wil ontslag van rechtsvervolging voor W.'s schieten en vrijspraak voor het witwassen. "Als ik het Openbaar Ministerie goed begrijp, had hij de keuze tussen wachten tot opnieuw zou worden geschoten of vijf jaar zitten."

Balemans noemde het strafdossier 'ontzettend tendentieus' door alle verbanden met zware criminaliteit die daarin gelegd worden.

Dat W. het risico nam buiten of binnen iemand te raken, heeft justitie niet hard gemaakt, stelde de advocaat. "Ik ben tussen half een en half twee 's nachts op de hoek gaan staan. Er kwam niemand voorbij. Ja, één auto. De recherche had onderzoek moeten naar zo'n boude bewering."

Balemans hamerde op de getuigenissen van cafébezoekers die W. dankten voor het terugschieten in 'de doodsangst, de paniek en de chaos'.

Eén gast: "Ik zou Riff zijn leven lang een kus op zijn hoofd moeten geven omdat ik mijn kinderen nog kan zien." De barkeepster: "Het (schieten) mag natuurlijk niet, maar uiteindelijk heeft hij levens gered. Ze waren teruggekomen. Geheid."

In zijn 'laatste woord' klaagde W. over de 'belachelijk hoge' strafeis.

De rechtbank doet op 20 november uitspraak.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden