Vijf jaar geëist voor neersteken ex-vriendin met vleesmes

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag vijf jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 56-jarige Amsterdammer voor poging tot moord op zijn ex-vriendin.

Het Parool
Na het steekincident zou hij zijn dochtertje hebben meegenomen en zijn ex-partner, met het mes nog in haar schouder, hebben achtergelaten. Beeld Google Streetview
Na het steekincident zou hij zijn dochtertje hebben meegenomen en zijn ex-partner, met het mes nog in haar schouder, hebben achtergelaten.Beeld Google Streetview

De man zou op 2 december 2015 in de Borgerstraat in het bijzijn van zijn vierjarige dochtertje zijn ex-vriendin vijf keer met een vleesmes in de rug hebben gestoken.

De vrouw raakte bij de steekpartij ernstig gewond en liep letsel op aan haar maag, milt, lever en linkerlong. Over de toedracht van de steekpartij geeft de verdachte tijdens de zitting geen duidelijke verklaring. Wel is bekend dat de man en vrouw een langslepend conflict hadden over de omgang met hun kind, aldus het OM.

Narcistische en paranoïde trekken
Volgens een getuige was de verdachte 'geobsedeerd van zijn dochter en de vechtscheiding'. De ochtend voor het incident was de verdachte kwaad op zijn ex-partner. Laat in de middag zou hij haar hebben gestoken, daarbij zou hij volgens de politie en getuigen in een kalme gemoedstoestand zijn geweest, laat het OM weten.

De verdachte is in het Pieter Baan Centrum onderzocht. Daarin is een persoonlijkheidsstoornis vastgesteld. De man zou narcistische en paranoïde trekken hebben. Op basis hiervan zou de kans op herhaling groot zijn en wordt TBS noodzakelijk geacht.

Allerzwaarste middel
Advocaat van de verdachte Noor Leveninsohn van Plasman advocaten zegt 'geschrokken' te zijn van de strafeis. De combinatie van de lange gevangenisstraf en TBS met dwang is volgens haar disproportioneel. "Het OM heeft onvoldoende gemotiveerd waarom TBS met dwang nodig zou zijn. Het is het allerzwaarste middel, terwijl mijn cliënt nooit eerder met politie of justitie in aanraking is gekomen voor een geweldsdelict."

De officier van justitie rekent het de 56-jarige Amsterdammer zwaar aan dat hij zijn ex-partner op een openbare plek en voor de ogen van hun dochtertje in de rug stak. Na het steekincident zou hij zijn dochtertje hebben meegenomen en zijn ex-partner, met het mes nog in haar schouder, hebben achtergelaten.

De rechtbank doet op 2 februari uitspraak.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden