Vijf jaar cel en tbs voor metrosteker Philip O.

Philip O., de man die vorig jaar zomer in metro 53 een passagier doodstak, heeft tbs met dwangverpleging gekregen. Ook moet hij vijf jaar de cel in, oordeelde de Amsterdamse rechtbank vrijdag.

Maarten van Dun
De steekpartij vond plaats in een metro bij de halte Venserpolder aan de Dalsteindreef. Beeld anp
De steekpartij vond plaats in een metro bij de halte Venserpolder aan de Dalsteindreef.Beeld anp

Psychiatrisch patiënt Philip O. is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard: dat betekent dat de rechtbank vindt dat zijn daden hem gedeeltelijk kunnen worden aangerekend. Hij is dus niet volledig ontoerekeningsvatbaar en krijgt dus naast de gedwongen behandeling ook een celstraf.

De tbs-behandeling is volgens de rechtbank noodzakelijk omdat deskundigen het recidivegevaar groot achten. O. zou zijn paranoïde psychoses goed verborgen kunnen houden, wat hem lastig te behandelen maakt.

O. was in juli vorig jaar door de gesloten afdeling van het AMC Ziekenhuis met verlof gestuurd, maar eenmaal in vrijheid bleek O. veel gevaarlijker dan kennelijk was gedacht. In metro 53 richting Gein stapte O. grommend af op medepassagier Joost (38), die hij met een mes te lijf ging.

Bewakingscamera's
Zonder enige aanleiding stak hij het slachtoffer in buik, hals en rug. Na zijn daad maakte O. een dansje, sloeg zich op de borst, likte het bloed van het mes en schreeuwde naar omstanders. Hoewel een toevallig aanwezige arts nog te hulp schoot, overleed het slachtoffer ter plaatse.

Het hele voorval werd vastgelegd door bewakingscamera's - net als het feit dat een aantal passagiers niet te hulp schoten maar naar hun telefoon grepen om te filmen. O. kon vlakbij worden aangehouden, met het bebloede mes op zak.

O., die in Amsterdam werd geboren maar grotendeels in Ghana opgroeide, kent een lange geschiedenis van geweld en psychiatrische problemen. Hij begon pas op zijn twaalfde te praten en stak als jonge tiener iemand in de borst. Hoewel hij daarvoor een PIJ-maatregel kreeg opgelegd, werd die nooit uitgevoerd: zijn moeder nam hem mee naar Engeland. Ook daar pleegde hij geweldsmisdrijven, weer met messen.

Overval
Na terugkeer in Nederland overviel hij een tankstation. Na de celstraf die hij daarvoor kreeg ontbrak het aanvankelijk aan psychiatrische hulp, totdat O. zijn moeder had geprobeerd te wurgen. Daarna kwam hij in het AMC terecht.

In het Pieter Baan Centrum, waar O. werd geobserveerd na de dodelijke steekpartij, constateerden psychiaters dat O. chronisch paranoïde psychotisch is. Hij heeft waanbeelden en denkt, onder andere, dat de overheid camera's in zijn ogen heeft ingebouwd, waardoor ze voortdurend met hem meekijken.

Bij de familie van de doodgestoken Joost leven nog veel vragen over hoe het kon gebeuren dat O. met verlof werd gestuurd, terwijl hij kort daarvoor nog een verpleger had mishandeld. Een rapport over de gang van zaken is niet openbaar vanwege de privacy van O., ook niet voor de nabestaanden van het slachtoffer.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden