Update

Vijf doden en 122 gewonden bij aanslag in Luik

Gistermiddag heeft een man in het centrum van de Belgische stad Luik met granaten gegooid en daarna met een geweer in het rond geschoten. Bij de aanslag vielen vier doden, onder wie een peuter van 17 maanden. Ook vielen er 122 gewonden. De aanslag in Luik zou het werk zijn geweest van één dader, Nordine Amrani. Hij pleegde zelfmoord.

De doden zijn twee jongens van 15 en 17 en een baby van 17 maanden. Verder is er nog een dode vrouw van in de 40 in de garage van de dader gevonden. Vermoedelijk was de vrouw de schoonmaakster van de dader.

Eerder was er sprake van vier doden door de geweldsexplosie op het plein. Volgens het parket is een 75-jarige vrouw in het ziekenhuis officieel nog steeds in leven, ook al is ze klinisch wel dood. Vandaag werd bekend dat alle zes slachtoffers die naar een ziekenhuis in Maastricht waren overgebracht, inmiddels weer zijn ontslagen uit het ziekenhuis. Ze hadden lichte verwondingen.

Zelfmoord
Uit autopsie blijkt verder dat Amrani zich van het leven heeft beroofd door zich een kogel in het hoofd te schieten. Dat maakte procureur Daniele Reynders vandaag bekend.

De aanslag heeft niets te maken met een lopende rechtszaak of terrorisme. Dat meldde het Belgisch crisiscentrum direct na de schietpartij.

Diverse Belgische media bevestigden dat er zeker 122 gewonden zijn. Sommigen van hen zijn er slecht aan toe. Verschillende gewonden zouden er slecht aan toe zijn. Eén van de slachtoffers zou een meisje van twee jaar zijn, meldt Le Soir. Ze vecht in een ziekenhuis voor haar leven. 3 gewonden zijn inmiddels bij het Academisch ziekenhuis in Maastricht gebracht.

Onder de doden en gewonden zijn geen Nederlanders. Dat liet een woordvoerder van de Belgische autoriteiten eerder op de dag aan het ANP weten.

Bekende van politie

Nordine Amrani is geen onbekende van de politie. De 33-jarige man is al eens veroordeeld tot een lange celstraf. Amrani gold als een zware jongen, ook wegens zedenfeiten en heling. Een rechter had hem veroordeeld tot 58 maanden en 11.000 euro boete nadat de politie niet alleen 2800 cannabisplanten, maar ook een heel wapenarsenaal bij hem had aangetroffen. Zo had hij een raketwerper, een AK-47 (kalasjnikov) en duizenden wapenonderdelen thuis.

De politie zou Amrani nog steeds in de gaten hebben gehouden. Hij had zich vandaag opnieuw moeten melden in het paleis van
justitie aan het plein voor een verhoor.

Amrani zou, volgens ooggetuigen, granaten hebben gegooid en schoten hebben afgevuurd op wachtenden bij een bushalte op de Place Saint-Lambert.

Op het plein, waar dagelijks 1800 bussen aan- en afrijden, wordt een van de grootste kerstmarkten van België gehouden.

Kalasjnikov-geweer

De dader maakte gebruik van explosieven van het type thunderflash en een kalasjnikov-geweer. Op het plein zijn verdachte voorwerpen aangetroffen, die worden onderzocht en desnoods onschadelijk gemaakt. Bij de aanslag zouden drie of vier bushokjes vernield zijn.

Binnen 10 minuten na de aanslag was er politie op het Place Saint Lambert in hartje Luik en hingen er helikopters in de lucht, zegt een getuige. Hij hoorde een ontploffing en dacht dat het iets met zijn auto had te maken. Daarna hoorde hij een tweede ontploffing en schoten.

Vervolgens zag de man talrijke mensen badend in het bloed op de grond liggen. Een andere getuige zag een man van buitenlandse afkomst in het rond te schieten: 'Het was niet normaal meer. Je rent voor je leven.' Een andere getuige maakte melding van een 'oorlogssituatie'. Volgens de VRT werd één man gearresteerd die van de chaos gebruik wilde maken om een winkel te plunderen.

Het centrum van Luik werd gedeeltelijk ontruimd. Bewoners kregen de raad binnen te blijven. Minuten na de aanslag zou er nog altijd geschoten zijn in de stad. Ook meldden verschillende bronnen aanvankelijk dat er granaten zouden liggen onder het lichaam van de overleden dader.

Onbekend motief
Amrani moest in het Paleis van Justitie verschijnen om zich te verantwoorden in een nieuwe zedenzaak. Hij riskeerde opnieuw de cel in te moeten. Naar het motief van de schietpartij wordt nog onderzoek gedaan. Er is geen afscheidsbrief gevonden.

Belgische media meldden in eerste instantie dat de aanslag verband hield met een ontsnappingspoging uit het justitiepaleis in Luik. Dat paleis ligt aan het Place Saint Lambert. Later stelde onder meer de krant De Standaard dat er geen verband was met een ontsnappingspoging.

Condoleances
Koning Albert II en koningin Paola hebben gisteren een bezoek gebracht aan Luik. Ook premier Elio Di Rupo, minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet en haar collega van Justitie Annemie Turtelboom zijn in Luik hun medeleven gaan betuigen. Di Rupo heeft telefonische condoleances in ontvangst genomen van de Britse premier David Cameron en van zijn Luxemburgse collega Jean-Claude Juncker. Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, zei 'perplex te staan' van het geweld van de aanslag.

Vanmiddag om 12.00 uur wordt er in Luik een minuut stilte voor de slachtoffers gehouden.

In het stadhuis is een condoleanceregister geopend.

Het Waalse parlement hield al een minuut stilte. Voorzitter Emily Hoyos sprak over 'ongehoord, onverklaarbaar en ondraaglijk geweld'. Waals minister-president Rudy Demotte verwees naar vergelijkbare moordpartijen in Noorwegen, de Verenigde Staten en Duitsland. 'Wij dachten dat dergelijke zaken nooit in Wallonië konden gebeuren. En het is toch gebeurd.'

undefined

TWITTER @REALMANDO Beeld
TWITTER @REALMANDO
TWITTER @REALMANDO Beeld
TWITTER @REALMANDO
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden