Vijf doden, 19 gewonden door politievuur in 2012

Door vuurwapengebruik van de politie zijn vorig jaar 19 mensen gewond geraakt en vijf personen overleden. Dat blijkt uit cijfers die het Openbaar Ministerie (OM) zondag publiceerde. In alle 24 gevallen doet de rijksrecherche onderzoek.

De politie heeft een perron op het station Hollands Spoor afgesloten voor onderzoek na een schietpartij. Beeld ANP
De politie heeft een perron op het station Hollands Spoor afgesloten voor onderzoek na een schietpartij.Beeld ANP

In 2011 lag het aantal incidenten waarbij agenten betrokken waren en slachtoffers vielen een stuk hoger. Toen was sprake van 29 gewonden en 5 doden. In de 2 jaren daarvoor schommelden de aantallen rond die van 2012.

Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen vindt de cijfers van 2012 'opvallend', zo vertelde hij de NOS, die de cijfers nader analyseerde. 'Geweld op straat neemt kennelijk zozeer toe dat een politieman sneller bedreigd wordt of sneller besluit tot ingrijpen.' Volgens hem zijn er vaker incidenten waarbij een agent de afweging 'hij of ik' moet maken.

Als lid van de vuurwapencommissie adviseert Nieuwenhuizen over de vervolging van schietende agenten. Tot nu toe is geen enkele politiemedewerker strafrechtelijk vervolgd voor een dergelijk incident. In 19 gevallen concludeerde het OM dat de schietende agent zich aan de regels had gehouden. De vijf andere onderzoeken zijn nog niet afgerond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden