Vijf architecten onderzoeken toekomst Amsterdam Museum

De Gemeente Amsterdam en het Amsterdam Museum hebben vijf architecten gekozen die een studie mogen doen naar de toekomst van het museumgebouw. Het museum wil het oude gebouw herinrichten.

Het Parool
Het Begijnhof en daarnaast het Amsterdam Museum Beeld Het Parool
Het Begijnhof en daarnaast het Amsterdam MuseumBeeld Het Parool

Neutelings Riedijk Architecten, Cruz y Ortiz Amsterdam, Felix Claus Dick van Wageningen Architecten en de combinaties Office Winhov/Inbo en Al_a/Next/1meter98 zijn gekozen uit 26 geïnteresseerden. Eerder dit jaar werd een oproep gedaan om mee te denken over de toekomst van het historische pand in de Kalverstraat.

Makkelijk was de keuze echter niet, benadrukt Judikje Kiers, directeur van het Amsterdam Museum. "Het is een voorrecht dat we konden kiezen uit een groot aantal gerenommeerde architecten uit binnen- en buitenland. Ik verwacht dan ook veel van de studies die de vijf bureaus voor ons gaan schetsen de komende tijd."

Het pand
De historische plek tussen de Kalverstraat en de Nieuwezijds Voorburgwal, het voormalige burgerweeshuis, is onoverzichtelijk en weinig toegankelijk, vanwege allerhande trappetjes en kruip-door-sluip-doorgangetjes in het pand.

Dat past slecht in het voornemen om in de toekomst een hoger aantal bezoekers te kunnen verwerken, en het museum is bovendien een crime voor bezoekers die slecht ter been zijn.

De geselecteerde architecten onderzoeken of het oude pand vernieuwend en toegankelijk kan worden. Kiers wil daarbij niet voorbijgaan aan de historische waarde van het museumpand. "De gebouwen waarin het museum gevestigd is, zijn in die zin ook te zien als collectiestukken van de stad."

Mocht het museum geen haalbaar plan kunnen opstellen voor een verbouwing, dan wil het verhuizen naar een andere locatie. Dit wordt in de loop van volgend jaar duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden