Profiel

'Vieze Peter' la Serpe: toch een gevaar voor Holleeder

In het megaproces tegen Willem Holleeder is Peter la Serpe een van de twee kroongetuigen. Dinsdag wordt hij voor het eerst verhoord. Wie is hij? Misdaadverslaggever Paul Vugts legt uit.

De speciaal beveiligde rechtbank De Bunker waar de strafzaak tegen Willem Holleeder plaatsvindt. Beeld anp
De speciaal beveiligde rechtbank De Bunker waar de strafzaak tegen Willem Holleeder plaatsvindt.Beeld anp

Italiaanse maffiabestrijders zouden hem kwalificeren als een pentito.

Giuseppe 'Peter' la Serpe, zelf een moordenaar, heeft als kroongetuige 'van binnenuit' over een reeks moorden en moordplannen verteld.

De spijtoptant, die vanwege zijn deplorabele gebit in het milieu bekendstaat als 'Vieze Peter', liep medio 2006 over naar justitie.

Hij deed dat vanwege 'een inwendig conflict'. "Het was steeds moeilijker vrienden met mezelf te blijven."

Rotterdam
Volgens zijn tegenstanders liep La Serpe over om minder nobele motieven: omdat hij zich in het milieu onmogelijk had gemaakt en hoopte verder te leven onder de vleugels van justitie.

Hoe het ook zij, La Serpes contract met justitie wordt ruim tien jaar geleden tot op het hoogste niveau goedgekeurd. Het onderzoeksteam doopt hem GLS, naar zijn initialen, en onderwerpt hem aan intensieve verhoren. Rechercheteams gaan op pad om zijn beweringen te verifiëren.

La Serpe werd op 11 oktober 1964 geboren in Rotterdam en zat al jong vast voor gewapende overvallen. In een Utrechtse gevangenis leerde hij eind 1993 Jesse R. kennen, zoon van drugsbaron Greg.

Hij raakte in de ban van de charmante, maar onverschrokken crimineel en bleef dicht bij hem toen ze weer vrij waren. Hij chauffeerde Jesse naar heimelijke afspraken en werd op de terugweg over 'dodenlijsten' bijgepraat. "Ik was Jesses enige uitlaatklep en ik ken hem beter dan zijn vrouw."

Geen gevaar
Jesse vertelde hem 'in wel duizend gesprekken' over liquidaties die hij sinds 1993 had gepleegd, en liet zijn strafdossiers lezen.

Jesse nam moordopdrachten aan, waarna ze samen op pad gingen. Ze observeerden beoogde slachtoffers, regelden wapens.

Het plan voor de moord op Thomas van der Bijl liep door La Serpes geklungel in de soep, maar op 2 november 2005 schoten ze wel Kees Houtman dood.

Jesse R. heeft altijd volgehouden dat La Serpe 'leugens' vertelt. Hij snapt niet dat 'een drugsverslaafde met een waslijst aan antecedenten geloofwaardig geacht wordt'.

Aanvankelijk leek La Serpe geen gevaar voor Holleeder, maar in oktober 2011 maakte hij tijdens liquidatieproces Passage, waarin onder anderen Jesse R. terecht stond, onverwacht bekend dat hij in geheime 'kluisverklaringen' jaren daarvoor had verteld dat ook Holleeder opdrachten gaf voor onder meer de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

'Osdorp eerst'
Holleeder zou in zijn bijzijn tegen Jesse R. hebben gezegd dat 'Osdorp eerst' moest: Houtman.

Samen zouden Dino Soerel en Holleeder verantwoordelijk zijn voor de moord op Van der Bijl.

Tijdens zijn verhoren voor Passage bewees La Serpe over daderinformatie te beschikken, maar wat hij over de moord op Houtman vertelde, riep ook vragen op of klopte soms niet.

Het hof achtte de verklaringen van La Serpe echter betrouwbaar. Mede daardoor werden Dino Soerel, Jesse R., 'Moppie' R. en Siegfried S. in het hoger beroep van Passage vorig jaar tot levenslang veroordeeld.

La Serpe zelf kreeg acht jaar cel opgelegd, de helft van de zestien jaar die normaal geldt voor de moord op Kees Houtman - met dank aan zijn verklaringen.

Meer over het proces tegen Holleeder

Volg het proces van dag tot dag in ons liveblog.

Willem Holleeder is de laatste der Mohikanen uit de 'Hollandse netwerken' die de Amsterdamse onderwereld decennia domineerden. Met een monster­proces komt een einde aan een tijdperk.

De strafzaak Vandros tegen Holleeder is opgebouwd uit vijf moorddossiers die volgens justitie zijn begonnen én zouden moeten eindigen bij Holleeder. 'I have been ordered to kill you because of your behaviour.'

Het proces draait in de kern om moordmotiéven. Met ruim een half miljoen pagina's aan dossiers zullen justitie en de verdediging hun eigen antwoord hebben op de vraag: wie had belang bij de dood van de slachtoffers?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden