Vieze man eerder strafbaar

AMSTERDAM - Volwassenen die via internet onder een valse naam contact zoeken met kinderen om hen seksueel te misbruiken, kunnen strafbaar worden.Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft dat gisteren aangekondigd in het tv-programma Buitenhof.

Het komt steeds vaker voor dat volwassenen via chatboxen proberen afspraken te maken met kinderen met als doel hen seksueel te misbruiken. Volwassenen doen zich hierbij voor als minderjarige. Dit gedrag wordt grooming genoemd. Het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) registreerde in 2003 vijftien aangiften, in 2004 117. In 2005 kwamen er 242 aangiften binnen.

Volgens een woordvoerder van de minister wordt kinderlokken via internet pas strafbaar wanneer de volwassene, na via internet een afspraak met een kind te hebben gemaakt, ook daadwerkelijk op weg gaat om die afspraak na te komen.

In oktober wordt een verdrag van de Raad van Europa van kracht om grooming te kunnen aanpakken. De strafmaat in Nederland moet nog worden vastgesteld. In Engeland staat vijf jaar cel op deze vorm van kinderlokken.

Bewezen moet worden dat een volwassene over een langere periode een kind probeert te verleiden met als doel een afspraak. Daarnaast moet de verdachte een extra handeling doen. ''Of ze gaan naar de plek toe waar ze een afspraak hebben of ze hebben bijvoorbeeld kaartjes van een pretpark gekocht,'' aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

De politie kan met behulp van providers onderzoek doen.

Het Meldpunt Kinderporno op internet, dat al langer voor het strafbaar stellen van grooming pleit, krijgt dagelijks klachten binnen van ouders die zien dat hun dochtertje of zoon wordt benaderd door mannen met seksuele bijbedoelingen. De volwassen mannen gaan hierbij vaak geraffineerd te werk. Ze weten hoe ze het vertrouwen van een kind moeten winnen. Kinderen hebben vaak niet door dat ze chatten met een volwassene. De kinderen gaan soms voor de webcam uit de kleren. Ook dit is na invoering van de nieuwe wet beter te vervolgen.

Vaak maken de volwassenen deel uit van een netwerk. Zo gauw één van de mannen met een kind in gesprek is, gaan andere mannen berichtjes sturen om het kind te pesten. Vervolgens verdedigt de eerste gesprekspartner het kind en wekt zo het vertrouwen van het kind. Het einddoel is een afspraakje met seks.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden