Vietnam sluit kritische blogger 30 maanden op

De Vietnamese dissident Le Quoc Quan is woensdag wegens belastingontduiking tot dertig maanden gevangenisstraf veroordeeld. Volgens de Verenigde Staten, die direct een protest indienden, en mensenrechtengroepen is Quan op politieke gronden veroordeeld.

e Vietnamese dissident Le Quoc QuanBeeld ap

Honderden aanhangers van Quan, een in de VS opgeleide advocaat, trotseerden tijdens de rechtszaak de strenge veiligheidsmaatregelen die in Hanoi waren getroffen en gingen de straat op.

'Ik vecht sinds lange tijd tegen de corruptie, bureaucratie en de stagnatie die dit land schade berokkenen', zei Quan voor de rechtbank. 'Eerlijk gezegd word ik vervolgd omdat ik van dit land hou.' Direct hierna werd de audio- en videoverbinding vanuit de rechtszaal die een klein aantal journalisten en diplomaten in een andere ruimte in de gelegenheid stelde de rechtszaak te volgen verbroken.

Quan onderhield voor hij in december werd gearresteerd een veelgelezen blog waarop hij rapporteerde over mensenrechtenschendingen en andere kwesties waarover de staatspers zwijgt. De rechter bevond Quan schuldig aan het niet betalen van omgerekend ruim 22.000 euro aan inkomstenbelasting. De Amerikaanse ambassade in Hanoi noemde het verontrustend dat belastingwetten worden gebruikt 'om tegenstanders van de regering die op vreedzame wijze uiting geven aan hun politieke denkbeelden gevangen te zetten' en riep de Vietnamese regering op alle gewetensgevangenen vrij te laten en de vrijheid van meningsuiting te eerbiedigen. Het vonnis kan een obstakel vormen voor de totstandkoming van een vrijhandelsakkoord tussen de VS en een aantal Aziatisch-Pacifische landen, waaronder Vietnam, waaraan momenteel wordt gewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden